Press ESC to close

Nieuw Nederlands kabinet treedt formeel aan na beëdiging

Het nieuwe rechtse kabinet van Nederland is dinsdag officieel beëdigd en daarmee is de machtsoverdracht van aftredend premier Mark Rutte aan zijn opvolger Dick Schoof voltooid.

De 67-jarige Schoof en zijn team van 16 ministers en 13 staatssecretarissen beloofden tegenover koning Willem-Alexander hun taken “eerlijk, ijverig en onpartijdig” uit te voeren en zich te gedragen “zoals het een goede en rechtvaardige ambtenaar betaamt”.

Twee leden van de nieuwe regering, minister van Landbouw Femke Wiersma en staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga, kozen ervoor de eed in het Fries af te leggen. De meerderheid van de ministers koos ervoor om “bij de almachtige God” te bevestigen in plaats van te zweren.

Schoof tekende vervolgens de koninklijke besluiten waarmee de benoeming van zijn kabinet werd bevestigd en stuurde zijn eerste tweet op de officiële rekening van de premier, die tot nu toe alleen op naam van Rutte werd beheerd.

De ceremonie van een uur werd afgerond met de traditionele fotocall met de koning op de trappen van het paleis, bekend als de bordesscène.

Demonstranten

Een groep demonstranten verzamelde zich buiten de poorten van het paleis om te demonstreren tegen de coalitie, die volgens hen “partijen omvat die haat verspreiden en grote groepen mensen uitsluiten van de samenleving”.

Het kabinet is een vierkoppige coalitie van de extreemrechtse PVV, de rechts-liberale VVD, de centrumrechtse NSC en de boerenpartij BBB.

De meeste leden hebben nog nooit eerder een ministerschap bekleed, met uitzondering van minister Mona Keijzer, die staatssecretaris was in het derde kabinet van Rutte, en minister Mariëlle Paul, die haar baan behoudt maar niet langer volwaardig minister is.

Doorgewinterde nieuwkomers: de 16 ministers in het kabinet van Dick Schoof

De PVV, onder leiding van Geert Wilders, heeft vijf ministers in het kabinet, waaronder minister van Volksgezondheid Fleur Agema en minister van Asiel Marjolein Faber.

De VVD en de NSC hebben er elk vier en domineren de grote ministeries van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën en Justitie. De BBB heeft twee ministers, waaronder de minister van Landbouw.

Ondanks beloften om een ​​‘buitenparlementair’ kabinet te benoemen met een mix van politieke benoemingen en technocraten, is alleen Schoof formeel onpartijdig. De vier partijleiders spraken tijdens de coalitieonderhandelingen af ​​om in het parlement plaats te nemen in plaats van in het kabinet.

Na de ceremonie ging Schoof naar het kantoor van de premier, het achthoekige torentjewaar Rutte aanwezig was om de deur te openen en zijn opvolger de sleutels en de hamer te overhandigen die hij zal hanteren bij het voorzitten van kabinetsvergaderingen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *