Press ESC to close

Nieuw onderzoek naar massale sterfgevallen onder Nederlandse kreeften

Wageningen Universiteit start een nieuw onderzoek naar de massale kreeftensterfte in de Oosterschelde in Zeeland.

“Er zijn geen uiterlijke tekenen van een slechte gezondheid, maar veel van de kreeften zijn traag en zwak. Er is iets aan de hand, maar we weten niet wat het is”, zegt Wageningse onderzoeker Jildou Schotanus tegen de NOS.

Een eerder onderzoek van de universiteit naar mogelijke virussen of bacteriën leverde geen resultaat op. “We breiden het onderzoek nu uit naar de aanwezigheid van giftige stoffen en zware metalen”, zei ze.

Het kreeftenseizoen is dit jaar weer slecht begonnen, zegt visser Henk Jumelet tegen de omroep. Waar hij normaal 25 kilo kreeft zou vangen, vangt hij er nu twee en die gaan er slecht aan toe. “Normaal gesproken zou je op je vingers moeten letten, maar ze bewegen niet. Het is niet normaal”, zei hij.

Andere vissers hebben het volledig opgegeven en hebben hun netten op verschillende plekken in de riviermonding verwijderd.

Volgens de vissers worden de kreeften vergiftigd door de zware metalen in staalslakken, een bijproduct van de staalproductie dat veel wordt gebruikt in de bouw, onder meer bij de kustversterking van de Ooster- en Westerschelde.

De belangrijkste producent van staalslakken is Tata Steel, dat de steenachtige rotsblokken verkoopt aan handelaren en aannemers.

Vorig jaar constateerde het RIVM dat staalslakken een bedreiging vormen voor het milieu, omdat ze “allerlei zware metalen” bevatten die het grondwater vervuilen en alles doden wat daarin leeft.

Lokale bewoners die in gebieden wonen waar staalslakken worden gebruikt, hebben ook gezondheidsproblemen gemeld, zoals neusbloedingen en brandwonden.

Een verzoek van de provincie Zeeland om te stoppen met het gebruik van staalslakken totdat de resultaten van het onderzoek duidelijk zijn, is afgewezen door staatssecretaris van Infrastructuur Vivianne Heijnen.

Heijnen zegt zich geen zorgen te maken over de milieueffecten van staalslakken. “Als ik dat was, zou ik onmiddellijk stoppen met het gebruik ervan”, zei ze. De staalslakken zouden nu later dit jaar alsnog gebruikt kunnen worden om een ​​geul in de Westerschelde te versterken.

Echter, na lobby van Kamerleden zullen gemeenten, provincies en toezichthouders in de toekomst geïnformeerd worden als er in de bouw staalslak wordt gebruikt, zodat zij kunnen beslissen of een locatie al dan niet te kwetsbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *