Press ESC to close

Nieuwe kabinetsplannen ‘zullen arme gezinnen op de lange termijn ‘niet helpen’

De plannen van het nieuwe kabinet zullen de financiële zekerheid van mensen met een laag inkomen op de langere termijn niet verbeteren, aldus het gezinsbestedingsinstituut Nibud.

Mensen met een laag inkomen, die zullen profiteren van hogere sociale uitkeringen, zullen op de korte termijn beter af zijn, maar dit is geen solide basis voor zekerheid op de langere termijn, aldus het Nibud in zijn analyse van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet.

Het Nibud zegt dat de plannen van de nieuwe regering niet specifiek genoeg zijn om tot een gedetailleerde berekening te komen, maar dat lage inkomens zo’n €20 tot €30 per maand zouden profiteren, terwijl de belastingvoordelen middeninkomens €40 per maand meer te besteden zouden geven.

Ook voor huishoudens kunnen uitkeringen tot meer problemen leiden, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. “Mensen weten niet dat ze bestaan, ze hebben moeite om ze aan te vragen of zijn bang om dat te doen vanwege het uitkeringsschandaal,” zei hij.

“Het zou veel beter zijn om het hele uitkeringssysteem te herzien. Je kunt mensen hier en nu misschien helpen, maar je houdt alleen maar een systeem in stand dat niet werkt en maakt het nog moeilijker om te veranderen”, aldus Vliegenthart.

Ook voor huishoudens met een laag inkomen zou het plan om het eigenrisico-element in de zorgverzekering te beperken geen grote impact hebben, omdat in plaats daarvan de premies zouden stijgen, aldus Vliegenthart.

Het Nibud roept het nieuwe kabinet, dat belast is met het gedetailleerd uitwerken van de plannen, op om over de hele linie rekening te houden met de gevolgen voor de financiële zekerheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *