Press ESC to close

Nieuwe moeders in Nederland worden ouder: CBS

Nederlandse vrouwen krijgen gemiddeld op hun dertigste hun eerste kind en dat is iets, bijna een jaar hoger dan het Europese gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS en Eurostat.

Ook krijgen ze minder kinderen, omdat vooral jonge vrouwen het moederschap uitstellen, zo blijkt uit de cijfers.

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen, is in alle landen van de Europese Unie de afgelopen tien jaar gestegen. In 2013 waren vrouwen in de EU gemiddeld 28,8 jaar oud toen zij hun eerste kind kregen. In 2022 waren ze bijna een jaar ouder.

Met een gemiddelde leeftijd van 30,3 jaar zijn Nederlandse nieuwe moeders niet de oudste in de EU. Italië voert de lijst aan met 31,7, gevolgd door Spanje met 31,6 en Ierland met 31,5. Bulgaarse vrouwen kregen hun eerste kind gemiddeld op 26,6-jarige leeftijd, waarmee ze de jongste eerste moeder waren.

Ook Nederlandse vrouwen krijgen minder kinderen. In 2022 kregen Nederlandse vrouwen gemiddeld 1,49 baby’s, tegen 1,76 in 2011, en vrijwel in lijn met het Europese gemiddelde.

Over het algemeen hebben Oost-Europese vrouwen de meeste kinderen, terwijl de laagste cijfers geconcentreerd zijn in de Zuid-Europese landen. Het gemiddelde aantal kinderen per vrouw is sinds 2011 in ruim de helft van de EU-landen gedaald.

In 2022 werden in de EU in totaal 3,8 miljoen kinderen geboren, minder dan het jaar daarvoor, toen er 4,1 miljoen baby’s werden geboren. Het aantal geboorten daalt sinds 2008, ook in Nederland waar sindsdien 5% minder levendgeborenen zijn geregistreerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *