Press ESC to close

Nieuwe Nederlandse coalitie nog steeds op koers, ondanks onrust over de PVV

Ondanks de geruchten in het weekend ligt Nederland nog steeds op koers om eind juni of begin juli een nieuwe regering te hebben waarbij de extreemrechtse PVV betrokken zal zijn.

Vanaf maandag vinden er één-op-één gesprekken plaats tussen ministerskandidaten, de wachtende premier Dick Schoof en hoofdcoalitieonderhandelaar Richard van Zwol, voorafgaand aan een barbecue in het parlement volgende week.

De chats zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de ministers hun rol begrijpen en dat ze al hun externe activiteiten moeten opgeven om er zeker van te zijn dat er geen potentieel belangenconflict ontstaat. Ze zijn de laatste in een lange lijst van formaliteiten die moeten worden vervuld voordat ministers met de koning kunnen poseren.

Ondertussen zal de PVV-kandidaat voor het ministerschap van Volksgezondheid, Fleur Agema, ook de keuze van de partij zijn voor vice-premier, zo heeft extreemrechtse leider Geert Wilders bevestigd.

Agema is een van de negen oorspronkelijke PVV-parlementariërs uit 2006, toen de partij werd gelanceerd en haar eerste zetels behaalde. Zeven van die negen zitten nog in de Tweede Kamer.

Wilders trok vorige week zijn eerste keus kandidaat voor het vice-premierschap, parlementslid Gidi Markuszower, terug nadat hij niet door de routinematige veiligheidscontrole was gekomen. Alle vier de coalitiepartijen hebben elk één vice-premier, omdat de partijleiders hebben afgesproken in de Tweede Kamer te blijven.

Ook Markuszower werd geschrapt als aankomend minister voor Asiel en Migratie, een sleutelrol voor de PVV. Die post gaat nu naar een ander Kamerlid, Marjolein Faber, ondanks openlijk VVD-leider Dilan Yesilgöz twijfelde aan haar geschiktheid.

De uitspraken van Yesilgöz waren afgelopen vrijdagmiddag de aanleiding voor een crisisoverleg, waarbij Van Zwol aangaf kandidaat te blijven.

Yesilgöz heeft sindsdien niet meer publiekelijk gereageerd, maar Pieter Omtzigt, leider van de NSC-partij, zei dat hij ervan overtuigd was dat Faber de boot niet zou laten schudden en dat ze eerdere opmerkingen niet hoefde in te trekken.

Faber heeft haar collega-parlementariërs nep genoemd, een 12-jarige klimaatactivist in het openbaar gekleineerd en gelooft dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door de activiteiten van de zon. Toen Ahmed Marcouch burgemeester van Arnhem werd, werden zij en Wilders gefotografeerd met een spandoek in de hand met de tekst: “Nee Arnhemmistan, we verliezen ons land”.

Faber zelf zei vrijdag op sociale media dat ze het regeerakkoord en de rechtsstaat zou respecteren.

Uitgesproken

Niettemin groeit de onrust onder sommige leden van de VVD over de banden met de extreemrechtse PVV, gezien de ministeriële benoemingen van de partij.

‘Ik dacht dat we er waren onderkant met het regeerakkoord, maar nu ik naar de kandidaten kijk, daar zijn we onder gegaan”, aldus Enschede-raadslid Jeroen Diepemaat vertelde het AD. “De VVD heeft mevrouw Faber geaccepteerd, die de grote vervangingstheorie de wereld in gooit. En Faber zal de migratiestrategie straks in de praktijk moeten brengen.”

Een tweede controversiële keuze is Reinette Klever, de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkeling, die heeft gezegd dat er überhaupt geen geld naar ontwikkelingshulp mag gaan. De nieuwe coalitie heeft er al mee ingestemd om 2,4 miljard euro, oftewel tweederde, van het hulpbudget te bezuinigen.

Klever is een van de oprichters van een extreemrechtse omroep die beboet is vanwege nepnieuws en verdedigt blackface-make-up als onderdeel van de Nederlandse cultuur En heeft de “prinsenvlag”, de Nederlandse vlag favoriet door Nederlandse nazi’s, op haar revers tijdens debatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *