Press ESC to close

Nieuwe premier Dick Schoof zal ‘alle Nederlanders’ vertegenwoordigen

Dick Schoof, de hoge ambtenaar die namens een rechts kabinet de volgende Nederlandse premier zal worden, heeft op een persconferentie in Den Haag verteld dat hij een premier voor alle Nederlanders wil zijn.

Schoof, die soms nerveus leek, benadrukte meermaals dat hij door alle vier de partijen was benoemd en weigerde commentaar te geven op het beleid van de extreemrechtse PVV. Hij zei dat hij was aangesteld om een ​​nieuwe kabinetsstrategie in de praktijk te brengen en dat is wat hij van plan was te doen, terwijl hij het algemeen belang diende.

Het regeerakkoord, zei hij, is ambitieus met voorstellen voor een groot aantal kwesties – grip krijgen op immigratie en asiel, financiële zekerheid voor gezinnen en boeren, en internationale veiligheid. “Dit is de reden waarom ik hier sta”, zei hij.

De komende dagen zal worden begonnen met het samenstellen van een nieuw team van ministers, zei hij, en daarbij zullen “de mensen betrokken zijn waarmee en voor wie we het doen”, zoals sociale organisaties, openbare diensten En industrie.

“Als politiek management zullen wij blijven werken aan de maatschappelijke vraagstukken en rekening houden met de zorgen van alle Nederlanders, zodat we kunnen werken aan het opbouwen van vertrouwen in de overheid.”

Schoof, 67, is momenteel de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie. Eerder gaf hij leiding aan de terrorismebestrijdingseenheid NCTV, de immigratiedienst IND en de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD. Ook was hij hoofd van het crisisteam na het neerhalen van MH17.

Hij is naar voren geschoven om leiding te geven aan een ‘buitenparlementair kabinet’ dat bestaat uit politieke benoemden en externe deskundigen, die allemaal eerst in het parlement zullen worden bekritiseerd voordat ze in de functie worden bevestigd.

PVV-leider Geert Wilders zei dat hij “blij en trots” is met Schoof als premierskandidaat. “Hij heeft goede ervaring met de juiste kwesties… hij is een onafhankelijk persoon die geen lid is van een politieke partij.” Alle vier de nieuwe coalitiepartijen staan ​​achter zijn benoeming, aldus Wilders.

Wilders wel leider van de grootste partij in het parlement, maar slaagde er niet in de steun te krijgen van de andere potentiële kabinetspartners om zelf premier te worden.

“Hij heeft brede ambtelijke ervaring op terreinen die heel belangrijk zijn”, zegt NSC-leider Pieter Omtzigt. “Hij heeft geen politieke ervaring, maar zal dat zeer binnenkort opdoen.”

Grondig en deskundig

Schoof was vroeger lid van de PvdA feest (PvdA), maar verliet de partij in 2021 omdat hij zich daar naar eigen zeggen niet meer thuis voelde. Hij wordt door mensen die met hem hebben samengewerkt omschreven als ‘expert’.direct vooruit” en “grondig”. ‘Hij is mogelijk de belangrijkste ambtenaar, zeker in tijden van crisis’ RTL-correspondent zei Fons Lambie.

Schoof zei in een interview met de Groene Amsterdammer eerder dit jaar zei hij dat hij moeite had met het frame dat zei dat “de democratie op het punt staat te sterven, als gevolg van de verkiezingsuitslag”.

De rechtsstaat en de democratie zijn altijd aan verandering onderhevig, zei hij, en voegde eraan toe dat als het om de antiterrorismewetgeving gaat, “we tegenwoordig anders naar privacy en vrijheid kijken dan twintig jaar geleden”.

De PVV-overwinning bij de Tweede Kamerverkiezingen van november, zo zei hij in het interview, “is een teken dat veel mensen er geen vertrouwen meer in hebben dat de regering de zaken kan oplossen, en misschien ook niet in elkaar.”

Coalitieonderhandelaar Richard van Zwol zal samen met Schoof blijven werken aan het samenstellen van een nieuw kabinet, een proces met als deadline 26 juni, een week vóór het parlementaire reces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *