Press ESC to close

NL blijft een belangrijk doelwit voor Russische spionnen: chef beveiliging

Nederland blijft dankzij zijn land een belangrijk doelwit voor Russische spionage verdediging industrie, de hightechsector En de internationale organisaties hier gevestigd, zegt de militaire veiligheidsdienst MIVD donderdag in zijn jaarverslag.

“De dreiging vanuit Rusland is groot”, zegt directeur Peter Reesink. “Nederland is een aantrekkelijk doelwit, mede omdat het een belangrijk militair knooppunt is. Ook op de Noordzee zijn er veel datahubs die van belang zijn voor eventuele sabotage.”

Nederland is ook de thuisbasis van het Internationaal Strafhof en de Organisatie voor de Preventie van Chemische Wapens, die beide mogelijke oorlogsmisdaden door Rusland in Oekraïne onderzoeken.

In 2022 heeft Nederland zeventien Russische diplomaten het land uitgezet wegens spionage, naar aanleiding van informatie van de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD. Maar anderen zijn waarschijnlijk in het land en doen zich mogelijk voor als zakenman of journalistzegt de MIVD.

Ook meldde de veiligheidsdienst een toename van het aantal mensen met extreemrechtse opvattingen die bij de dienst solliciteren verdediging ministerie. Maar tot nu toe is bij geen van hen “terroristische bedoelingen” vastgesteld.

Vorig jaar heeft het agentschap wel maatregelen genomen tegen medewerkers die geacht werden open te staan ​​voor beïnvloeding door extremisten.

“Sommige anti-institutionele extremisten zien de verdediging ministerie als onderdeel van de kwaadaardige elite of hebben soldaten opgeroepen actie te ondernemen om de mensen te beschermen”, aldus het rapport. “Dit is een bedreiging voor de strijdkrachten en de democratie En de rechtsstaat.”

Enkele van de tienduizenden mensen in Nederland, die geloven in het concept van een ‘kwade elite’ en weigeren dit te doen herkennen de staat of de rechtsstaat, bereid zijn geweld te gebruiken, zijn de Nederlanders terrorisme bestrijden eenheid NCTV waarschuwde eerder deze maand.

Ook de MIVD zegt in het rapport vorig jaar 2.666 tapkranen te hebben geplaatst in het kader van haar onderzoek. Dit omvatte telefoon- en internettaps, tappen op IP-adressen En microfoons planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *