Press ESC to close

NL loopt mogelijk reeds toegekende EU-miljarden mis: ministers

De Nederlandse regering zou miljarden euro’s aan EU-geld mis kunnen lopen omdat zij niet binnen de gestelde termijn aan de voorwaarden aan het geld zal voldoen, waardoor er een gat in de begroting voor de volgende regering ontstaat, waarschuwen de ministers.

In een briefing aan de Kamerleden zeiden minister van Economische Zaken Micky Adriaansens en minister van Sociale Zaken Karien van Gennip dat het onwaarschijnlijk is dat Nederland alle 49 wetswijzigingen zal kunnen doorvoeren die nodig zijn om in aanmerking te komen voor de 5,4 miljard euro uit het Europese Covid Recovery Fund. .

De veranderingen, waaronder maatregelen om de Nederlandse economie duurzamer te maken, hervormingen van de arbeidsmarkt en strengere maatregelen tegen het witwassen van geld, moeten uiterlijk 31 maart 2025 wet zijn.

De vertraging is veroorzaakt door de val van het kabinet en de daaropvolgende langdurige formatiegesprekken. Een nieuwe antiwitwasmaatregel die betalingen in contanten beperkt, werd bijvoorbeeld als ‘controversieel’ beschouwd en mag nu pas worden verwerkt als er een nieuw kabinet is gevormd.

Andere maatregelen, zoals arbeidshervormingen en de afschaffing van de vrijstelling van energiebelasting voor de staalindustrie, werden door de senaat weggestemd.

In het ergste geval krijgt Nederland niets, maar is een gedeeltelijke bezuiniging waarschijnlijker, aldus de ministers. Elke maatregel die op 31 maart 2025 nog geen wet is, zal de Nederlandse schatkist tot €600 miljoen kosten.

Het huidige kabinet is mede verantwoordelijk voor de hachelijke situatie, aldus de Volkskrant, omdat het de voorwaarden opperde waar het nu mogelijk niet aan voldoet.

Als het geld uitblijft, zal het volgende kabinet andere manieren moeten vinden om de begroting te herstellen. Dit zou een dubbele klap zijn, aangezien de Nederlandse bijdrage aan het Covid Recovery Fund tientallen miljarden euro’s bedraagt, veel minder dan waar ze nu recht op zouden hebben, aldus de krant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *