Press ESC to close

Nog steeds komen Nederlandse microchips in Russische wapens terecht

Microchips van Nederlandse bedrijven komen nog steeds voor in Russische wapens, vertelde een vooraanstaande Oekraïense functionaris huidig zaken programma Nieuwsuur.

De sanctieadviseur van president Volodymyr Zelenskyy, Vladyslav Vlasiuk, was voor een bezoek in Den Haag en toonde deze week een microchip met het stempel NXP en een andere met de naam STMicroelectronics aan journalisten. “Elke Russische raket bevat onderdelen die hier in de VS zijn gemaakt westen,” hij zei.

Uit handelsgegevens van het Amerikaanse bedrijf Importgenius, ook ingezien door Nieuwsuur, blijkt dat Rusland in ieder geval tot eind vorig jaar toegang had tot duizenden chips van de Nederlandse bedrijven NXP en Nexperia, en STMicroelectronics – dat in Nederland is geregistreerd.

Importgenius zegt dat Rusland in de laatste drie maanden van het jaar 2.8000 afzonderlijke zendingen microchips van Nederlandse bedrijven heeft kunnen importeren. De chips, met een waarde van zo’n €150 miljoen, kunnen worden gebruikt in eenvoudige elektronische apparaten, maar komen ook terecht in wapensystemen en ander militair materieel.

Westerse sancties verbieden de verkoop van microchips aan Rusland, maar uit de gegevens blijkt dat de import plaatsvindt via landen die zich niet aan de regels houden, zoals China en Thailand. En Kalkoen.

Vlasiuk vertelde Nieuwsuur dat de westeninclusief Nederland, doet niet genoeg om dit te garanderen dat Rusland kan geen microchips importeren. “En de chipbedrijven zelf moeten echt meer doen om te voorkomen dat hun producten Rusland bereiken, zei hij.

NXP, Nexperia En STMicro-elektronica allen vertelden aan Nieuwsuur dat ze zich aan de sancties houden en proberen ervoor te zorgen dat hun cliënten deze ook naleven.

“De ongemakkelijke waarheid is dat het systeem van sancties en controles op chips, dat mondiaal is en veel landen en transportbewegingen omvat, niet waterdicht is”, aldus Nexperia in haar reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *