Press ESC to close

‘Nooit’: nieuwe premier Dick Schoof zegt dat ministers niet racistisch zijn

De nieuwe Nederlandse premier Dick Schoof ontkende dat hij een racistisch kabinet had en zei tegen PVV-leider Geert Wilders dat hij in een ongemakkelijk eerste parlementair debat zijn eigen woorden zou kiezen.

Kamerleden van de oppositie hebben politieke nieuwkomer Schoof herhaaldelijk gevraagd te reageren op beweringen van racisme door ministers.

Wilders, die niet het vertrouwen van de nieuwe coalitie wist te winnen om zelf premier te worden, bekritiseerde de reactie van Schoof en zei dat hij “boos” en onwrikbaar zou zijn geweest.

Bij de eerste tekenen van spanning tussen de experimentele onpartijdige premier en het hoofd van de grootste parlementaire partij reageerde Schoof: “Er zitten geen racisten in dit kabinet, zoals ik al heb gezegd. Maar ik kies mijn eigen woorden…Ik ben premier voor iedereen in Nederland en ik sluit niemand uit.”

Wilders twitterde meteen dat hij de reactie van Schoof “zwak” vond. Maar toen hij door D66-leider Rob Jetten werd uitgedaagd over een ‘treinongeluk’ van een debat, benadrukte Schoof dat hij de leiding had over het regeerakkoord.

Jetten bracht ook de kwestie aan de orde van een recente tweet van asielminister Marjolein Faber van de PVV, waarin Kamerlid Esmah Lahlah werd omschreven als een “PvdA-hoofddoek”. Hij vroeg Schoof haar in de ogen te kijken en te bevestigen dat hij haar als persoon zag.

In een emotionele reactie voegde Lahlah eraan toe: “De afgelopen twee dagen ging het over hoofddoeken. Als vrouw met een hoofddoek in dit parlement zeg ik: ik draag een hoofddoek en dit is een vrije keuze… en voor alle meisjes die een hoofddoek dragen en er last van hebben… het is jouw keuze en je kunt alles bereiken wat je wilt.’

Omvolking

PVV-ministers veroorzaakten controverse voordat de nieuwe regering zelfs maar begon vanwege hun gebruik van extreemrechtse terminologie. Faber nam vorige week afstand van haar gebruik van de term ‘omvolking’, ooit geassocieerd met de nazi’s en nu gebruikt door complottheoretici om te verwijzen naar blanke elites die zogenaamd immigranten importeren om de blanke meerderheid te veranderen.

Minister van Handel Reinette Klever heeft ook naar deze ‘Grote Vervangings’-theorie verwezen, net als de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Martin Bosma, toen hij nog PVV-parlementariër was.

Schoof zei: “Ik weet zeker dat alle leden van het kabinet niet racistisch zijn, praat daar niet over omvolkenen dat dit zal gebeuren nooit wees de lijn van mijn kabinet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *