Press ESC to close

Ontwrichtende demonstraties in de schijnwerpers in nieuw juridisch onderzoek

De Nederlandse regering heeft onderzoek laten doen naar het recht om te demonstreren na een reeks protesten waarbij actievoerders opzettelijk de wet overtreden, bevestigde minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken vrijdag.

Het onderzoek zal zich richten op de vraag of er meer legale opties moeten zijn om demonstraties aan te pakken, zoals bezetting van snelwegen en luchthavens, intimidatie bij abortusklinieken en huizen van politici, en koranverbrandingen.

Het onderzoek is een antwoord op een reeks vragen van parlementsleden over recente demonstraties, waaronder de snelwegblokkades van Extinction Rebellion, het dumpen van mest en het aansteken van branden door protesterende boeren, en de verstoring van de opening van het Holocaust Museum door pro-Palestijnse demonstranten.

“Het recht om te demonstreren is net zo sterk als altijd”, zei De Jonge. “Maar sommige protesten lijken de steun voor dit zo ongelooflijk belangrijke recht te ondermijnen. Het recht van mensen die demonstreren lijkt altijd voorrang te hebben op de rechten van andere mensen.”

Het onderzoek zal zich ook richten op de manier waarop andere landen met dergelijke demonstraties omgaan en kijken naar de impact op de nationale veiligheid. Dit is vooral een probleem in het geval van Koranverbrandingen, aldus het ministerie.

“Vrijheid van meningsuiting en het recht om te demonstreren zijn belangrijke grondrechten en worden volledig gesteund door het kabinet”, aldus minister van Justitie Dilan Yesilgöz. Maar terwijl de overgrote meerderheid van de demonstraties vreedzaam verloopt “zijn we steeds vaker getuige van protesten die verder reiken dan alleen legale protesten.”

Ambtenaren hebben al strengere beveiliging ingevoerd voor de herdenkingen van Dodenherdenking op 4 mei in het centrum van Amsterdam, uit angst dat deze door protesten zouden kunnen worden verstoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *