Press ESC to close

Ook CDA-minister van Belastingen werd door Wilders gevraagd premier te worden

Aftredend minister van Belastingen Marnix van Rij is door PVV-leider Geert Wilders gevraagd om namens hem premier te worden, zo vertelt de oud-CDA-fractievoorzitter in Trouw in een interview.

De extreemrechtse partijleider vroeg het hem nadat Ronald Plasterk zich had teruggetrokken na beschuldigingen over zijn zakelijke activiteiten, aldus Van Rij.

“Het is niet het soort vraag dat je elke dag wordt gesteld, misschien maar één keer in je leven”, zei hij. “Maar soms kom je met een vraag terecht die enigszins onmogelijk is.”

Van Rij zei dat hij de situatie met CDA-leiders had besproken, maar dat zijn familie de belangrijkste reden was dat hij nee zei. “De negatieve reacties van mijn zes kinderen, die allemaal op verschillende manieren stemmen, waren een symbool van mijn eigen strijd”, zei hij.

Daarnaast zegt hij dat hij te diep geworteld is in het CDA, waar hij al veertig jaar lid is. ‘Moet ik dan namens vier partijen waar het CDA niet in zit kabinetsvoorzitter zijn?’ hij zei.

Kort daarna werd topambtenaar Dick Schoof benaderd en zei ja.

Van Rij zei ook dat hij vond dat de leider van de grootste partij premier had moeten zijn “ook al betekende dat Geert Wilders als premier”.

“Dat geeft het kabinet zijn demografische legitimiteit”, zei hij.

Van Rij draagt ​​komende dinsdag het stokje over als minister van Belastingen. Vanaf november treedt hij toe tot het Internationale Monetaire Fonds in Washington.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *