Press ESC to close

Op meerdere Nederlandse universiteiten breken pro-Palestijnse protesten uit

Enkele honderden demonstranten namen maandagmiddag het hoofdgebouw van de Universiteit van Amsterdam op de Roeterseilandcampus over, terwijl de pro-Palestijnse protesten voortduurden.

Het universiteitsbestuur heeft de politie gewaarschuwd en iedereen die geen deel uitmaakt van de protestgroep opgeroepen het gebouw te verlaten. Ook hebben ze het Maagdenhuis-bestuurskantoor in de stad gesloten centrum als een voorzorgsmaatregel.

Volgens omroep NOS is burgemeester Femke Halsema bespreekt momenteel de situatie met politiechefs en oproerpolitieagenten zijn ter plaatse.

Er zijn enkele tenten opgezet in de hoofdingang en groepen studenten, sommige gemaskerd, gezongen en op trommels geslagen. Sommige demonstranten hebben ook stickers op beveiligingscamera’s geplakt om te voorkomen dat deze worden gebruikt om de protesten te monitoren.

Volgens het Parool bevinden de demonstranten zich in een deel van het gebouw waar het universiteitsbestuur gevestigd is.

Dat meldt ook universiteitskrant Folia mannen, in het zwart gekleed, zijn ook door het gebouw gegaan. Twee werden gezien terwijl ze probeerden de deuren van de ondergrondse fietsenstalling te sluiten.

Op de website waren ook beelden te zien van de schade aan delen van het complex.

Kort na 15.00 uur werden journalisten het gebouw uitgezet.

Elders in Nederland, dEr zijn demonstraties gehouden in Utrecht, Wageningen, Groningen, Delft En Maastricht, en er zijn tenten opgezet bij de NijmegenEindhoven En Universiteitscampussen van Groningen.

De studentendemonstranten willen dat de universiteiten alle banden met Israël verbreken.

Eerder op maandag kwam naar voren dat de universiteiten hebben afgesproken niet te onderhandelen met studenten die hun gezicht bedekken en dat ze zullen voorkomen dat studenten op het terrein slapen, in afwachting van de afronding van een nieuw protocol om pro-Palestijnse protesten aan te pakken.

Op verschillende universiteiten zijn al ruim een ​​week protesten aan de gang en eerder werd de oproerpolitie ingeschakeld om demonstraties in Amsterdam en Utrecht uiteen te drijven.

Jouke de Vries, hoofd van universiteitenvereniging UNL en tevens voorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, zegt dat het belangrijk is ‘te weten met wie je praat als er besluiten van het bestuur moeten worden genomen’.

De Vries zei ook dat de acties van de studenten ervoor hadden gezorgd dat sommige Joodse studenten zich onveilig voelden, wat volgens hem “onaanvaardbaar” was.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *