Press ESC to close

Oproerpolitie beëindigt protest Universiteit Utrecht, Erasmus sluit deuren

De oproerpolitie is ingeschakeld om woensdagavond een einde te maken aan een demonstratie van pro-Palestijnse studenten aan de Universiteit Utrecht, nadat zij een gebouw aan het Janskerkhof hadden overgenomen en weigerden te vertrekken.

Het duurde zo’n twee uur voordat de politie iedereen uit het pand had verwijderd en volgens het ANP gebruikte ze hun wapenstokken om de demonstranten te verdrijven. Er werden zo’n veertig mensen gearresteerd.

De politie zei verder sociale media die zij was ingetrokken nadat pogingen om het protest met behulp van een onafhankelijke onderhandelaar te beëindigen waren mislukt.

Vorige week hielden een aantal Utrechtse studenten een protestactie naast de universiteitsbibliotheek en maandag deden ze ook mee aan de georganiseerde ‘walk out’. De demonstranten willen dat de universiteit alle banden verbreekt met Israëlische instellingen die volgens hen profiteren van de onderdrukking van het Palestijnse volk.

Erasmus sluit deuren

Ondertussen is de Erasmus Universiteit in Rotterdam donderdag uit veiligheidsoverweging gesloten vanwege een gepland pro-Palestijns protest op het terrein van een aantal organisaties.

De universiteitsautoriteiten zeiden dat de maatregel was geadviseerd door de politie en noodzakelijk was om de veiligheid van personeel en studenten te garanderen.

Universiteitsvoorzitter Ed Brinksma zei in een verklaring dat zowel studenten als personeel een vreedzame demonstratie wilden houden om de aandacht te vestigen op de situatie in Gaza en de veranderingen die zij graag willen zien.

“Omdat de aard en omvang van de demonstratie echter niet kunnen worden ingeschat, hebben we het advies gekregen om deze preventieve maatregel te nemen en alle gebouwen te sluiten”, zei hij. “Gebeurtenissen bij protesten elders in het land laten zien dat de risico’s aanzienlijk kunnen zijn.”

Dit is de tweede week van protesten op Nederlandse universiteiten over hun banden met Israëlische instellingen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *