Press ESC to close

Oud-premier Mark Rutte krijgt de hoogste ridderorde van Nederland

Oud-premier Mark Rutte is door koning Willem-Alexander tot ridder geslagen vanwege zijn dienstbaarheid aan het land gedurende veertien jaar.

Volgens de nieuwsdienst van de overheid is dinsdag besloten om hem Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw toe te kennen.

Eerdere premiers Ruud Lubbers en Willem Drees, evenals voormalig koningin prinses Beatrix en wijlen Britse koningin Elizabeth II kregen dezelfde eer. Ook buitenlandse leiders zoals de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier Winston Churchill kregen de ridderorde.

Rutte overhandigde dinsdag de sleutels van de premierstoren aan apolitiek aangestelde Dick Schoof en zal in oktober de prestigieuze functie van secretaris-generaal van de NAVO op zich nemen.

In een afscheidstoespraak op zondag zei hij dat Nederland een “groot” land is, hoewel hij spijt had van de kwestie van de kinderopvangtoeslagen en van de manier waarop zijn regeringen met Groningen omgingen. ‘Let een beetje op elkaar’, zei hij. “Ik reken op jou.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *