Press ESC to close

Oudere verdachte in zelfmoordpoederproces sterft nadat de hoorzittingen zijn afgelopen

Een van de belangrijkste oudere verdachten in de lopende rechtszaak over de verkoop van een zelfmoordpoeder is overleden, meldt de Volkskrant.

Loek de L, 80 jaar oud, was een van de zes verdachten die terechtstonden omdat ze het poeder, bekend als stof X, aan honderden mensen zouden hebben verspreid.

De L’s advocaat Alexander Admiraal vertelde de krant dat hij een natuurlijke dood stierf en hartproblemen had. Hij werd twee dagen na het einde van de hoorzittingen ziek en stierf twee dagen later in het ziekenhuis.

Zes gepensioneerden tussen de 70 en 80 jaar zijn ervan beschuldigd mensen op een georganiseerde manier te hebben geholpen zelfmoord te plegen en zouden een gevangenisstraf van maximaal 2,5 jaar moeten krijgen, zei het Openbaar Ministerie vorige maand tijdens de hoorzitting.

De L zou volgens het Openbaar Ministerie de chemische verbinding via bijeenkomsten bij mensen thuis aan ruim 600 mensen hebben geleverd. Hij kocht het medicijn van Alex S, die dat ook was gevangenisstraf van 3,5 jaar in 2023 voor het leveren van de verbinding, bekend als ‘stof x’.

Het naamloze poeder wordt gebruikt in de chemische industrie en bij inname kan het tot 40 uur duren voordat het doodgaat. Het verkopen van het poeder is op zichzelf geen overtreding, tenzij het de bedoeling is iemand te helpen zelfmoord te plegen. Volgens de Nederlandse wet is het illegaal om iemand te helpen sterven, tenzij een arts handelt onder de strikte voorwaarden van de euthanasiewetgeving.

De uitspraak volgt in juli.

Iedereen die suïcidaal is gedachten kunnen anoniem praten of chatten met de hulplijn 113.nl of gratis bellen nummer 0800-0113.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *