Press ESC to close

Ouders weigeren gezinsverlof vanwege kosten en carrièreproblemen

Ruim een ​​kwart van de nieuwe ouders maakt geen gebruik van hun recht om verlof te nemen om voor hun kinderen te zorgen, zo blijkt uit nieuwe cijfers.

Ouders hebben sinds augustus 2022 recht op negen weken verzuim, maar moeders hebben gemiddeld 6,9 weken nodig, terwijl vaders 6,2 weken claimen.

Financiële zorgen waren voor zowel mannen als vrouwen de belangrijkste reden om af te zien van hun toewijzing, zo blijkt uit onderzoek van Robidus, een dochteronderneming van asr. Ouders ontvangen tijdens verlofperiodes 70% van hun reguliere salaris.

Ouders zeiden ook dat ze zich zorgen maakten over de impact op hun carrière, vooral vaders, die slechts een derde van alle ouderschapsverlofdagen voor hun rekening namen.

Robidus ontdekte ook dat jonge ouders vaker hun werk zouden missen vanwege stressgerelateerde ziekten. Vorig jaar was ruim 65% van de werknemers in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar ziek, tegen gemiddeld 58%.

Een woordvoerder zei dat veel jonge ouders moeite hadden om een ​​evenwicht te vinden tussen hun verantwoordelijkheden thuis en op het werk.

“Een werknemer kan doorgaan tot hij erbij neervalt, maar daar heeft niemand iets aan, noch zijn werkgever, noch zijn beginnende familie. Bovendien is het de werkgever die uiteindelijk de rekening betaalt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *