Press ESC to close

Partijen naderen de eindstreep in de Nederlandse kabinetsonderhandelingen

De partijen die proberen een rechtse regering in Nederland te vormen, zouden hun meningsverschillen over migratie hebben bijgelegd, dagen voordat de gesprekken een cruciale deadline bereiken.

De twee onderhandelaars die de derde onderhandelingsronde leiden, Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf, moeten woensdag om 23.55 uur hun conclusies aan het parlement voorleggen en hebben gezegd dat er geen verlenging zal plaatsvinden.

Vorige week waren er tekenen van vooruitgang toen de vier partijen wel tien uur per dag rond de onderhandelingstafel zaten en zaterdag weer bijeenkwamen, na enkele weken van grotendeels gescheiden gesprekken met Van Zwol en Dijkgraaf.

De vier partijen hebben hun financiële plannen ook voorgelegd aan het economisch planningsbureau CPB, nog een teken dat de gesprekken zich op de inhoudelijke kwesties hebben begeven.

Overheidsuitgaven zouden een van de belangrijkste knelpunten in de onderhandelingen zijn, waarbij de rechtse liberale VVD een bezuinigingsplan eist om het nationale begrotingstekort binnen de EU-grens van 3% te houden, terwijl de extreemrechtse PVV van Geert Wilders de economie wil stimuleren. uitgaven aan sociale zekerheid en gezondheidszorg.

Van Zwol en Dijkgraaf waren bij het begin van de gesprekken maandagochtend voorzichtig met het vooruitzicht op een doorbraak.

“Constructieve” gesprekken

Dijkgraaf zei dat hij “iets optimistischer” was, maar voegde eraan toe: “Je weet nooit wat er opduikt. We bekijken het van dag tot dag.”

Wilders was optimistischer over de kansen op een akkoord, omdat de AD-krant bronnen citeerde die zeiden dat de vier partijen hun discussies over immigratie hadden afgerond.

“Het enige wat ik nu kan zeggen is dat we allemaal ons best doen en dat de finish in zicht is”, aldus Wilders. Hij omschreef de onderhandelingen als ‘constructief’.

Premier

Wilders zei ook dat hij een geschikte kandidaat voor de rol van premier had gevonden en gecontacteerd, maar gaf geen aanwijzingen over wie dat zou kunnen zijn.

Conventioneel wordt de leider van de grootste partij in de coalitie premier, maar de vier partijleiders waren het er in een eerdere fase van de gesprekken over eens dat geen van hen de post zou bekleden.

Caroline van der Plas, leider van de boerenpartij BBB, zei dat ze “hoopt” op een akkoord, terwijl VVD-leider Dilan Yesilgöz en Pieter Omtzigt, van de centrumrechtse NSC, de lippen op elkaar hielden.

Omtzigt maakte afgelopen vrijdag een minder optimistische toon toen hij zei dat er nog steeds “significante verschillen” bestonden in de standpunten van de partijen.

De NSC-leider heeft gezegd dat het nieuwe kabinet internationale verdragen, rechterlijke uitspraken en de voorwaarden van het EU-lidmaatschap moet handhaven, maar heeft ook opgeroepen tot een drastische vermindering van de arbeids- en studentenmigratiecijfers.

Omtzigt verliet begin februari de eerste fase van de gesprekken, maar werd terug naar de onderhandelingstafel gebracht nadat de partijen waren overeengekomen een “programmakabinet” te vormen, waarvan de helft van buiten de politieke partijen zal worden benoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *