Press ESC to close

Partijen zijn positief over het rechtse kabinet nu de gesprekken de slotdag ingaan

De vier partijen die betrokken zijn bij gesprekken over de vorming van een nieuwe, rechtse regering in Nederland gaan woensdag de laatste onderhandelingsdag in met de zekerheid dat ze vóór de deadline van middernacht een deal kunnen sluiten.

Geert Wilders, leider van de extreemrechtse PVV, verliet de gesprekken van dinsdag rond 01.00 uur en zei dat hoewel “we nog werk te doen hebben”, “ik de zaken niet meer mis zie gaan.”

VVD-leider Dilan Yesilgöz, die de afgelopen dagen zweeg, vertelde verslaggevers dat “je kunt zien dat we er allemaal opgelucht uitzien”, terwijl Caroline van der Plas van de pro-plattelandspartij BBB zei dat er veel eer aan Wilders moest worden gegeven en “dit het zal niet misgaan”.

NSC-leider Pieter Omtzigt was ook positief en zei dat de vier partijen nog maar een haarbreed verwijderd zijn van een akkoord. “We hebben de basis gevonden voor een alliantie en we hebben er het volste vertrouwen in”, zei hij. Het land “heeft een nieuwe regering nodig”, zei hij tegen verslaggevers.

De gesprekken worden om 10.00 uur hervat.

Er zijn nog geen details over de overeenkomst gepubliceerd en het is onduidelijk of de partijen nu overeenstemming hebben bereikt over de overheidsfinanciën, wat een belangrijk struikelblok bleek te zijn.

Politiek correspondent Fons Lambie van RTL zei echter dat de vier partijen hebben ingestemd met strenge immigratiebeperkingen en een bron vertelde hem dat ze hebben besloten het aantal mensen dat naar Nederland komt om te werken te halveren. Hoe dit in principe zou werken, gegeven de EU-regels voor vrij verkeer, is nog steeds onduidelijk.

Voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk, die namens de PVV de onderhandelingen op gang bracht, wordt alom getipt voor de rol van premier in de nieuwe coalitie. De leiders van de vier partijen zijn er allemaal mee akkoord gegaan om in het parlement te blijven en ministers uit zowel hun gelederen als van buiten de politiek te benoemen als een “buitenparlementair” kabinet.

Nederlandse media melden dat Wilders Plasterk later op woensdag zal nomineren, maar dit is niet bevestigd. Zijn benoeming zou door de drie andere partijen moeten worden goedgekeurd.

Als er een deal wordt getekend, wordt er begonnen met het vinden van ministers en zal het parlement volgende week over de overeenkomst debatteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *