Press ESC to close

Persvrijheid in NL ligt ‘onder vuur van populistische partijen’

De persvrijheid in Nederland behoort tot de hoogste ter wereld, blijkt uit een rapport van campagnegroep Reporters zonder Grenzen ter gelegenheid van de Werelddag van de Persvrijheid.

Nederland, dat daalde naar 28e plaats op de ranglijst in 2021 na de moord op televisiemisdaadverslaggever Peter R de Vries, is gestegen naar de vierde positie, achter Noorwegen, Denemarken en Zweden.

Het rapport wijst erop dat “Russische media in ballingschap, zoals de Moskouse tijden En TV Dozjd, hebben in Amsterdam een ​​veilige haven gevonden”.

Maar terwijl de persvrijheid actief wordt beschermd door de staat en de regering, ‘zij het efficiënter in continentaal Nederland dan in hun overzeese gebiedsdelen’, worden de Nederlandse media ‘aangevallen door populistische partijen uiterst rechts en uiterst links van het politieke spectrum’. aldus het rapport.

De vier partijen die momenteel in gesprek zijn over de vorming van een nieuwe regering zijn van plan te bezuinigen op de publieke omroepen, die tot een vijfde van hun budget zouden kunnen verliezen.

“Hoe minder links-liberale NPO-ophef, hoe beter”, zegt Geert Wilders, leider van de extreemrechtse PVV. Hij heeft journalisten ook ‘uitschot’ genoemd.

In het bijzonder, aldus het rapport, heeft de polarisatie van de publieke opinie over kwesties als immigratie, landbouw en klimaatverandering geleid tot een toename van fysieke en verbale aanvallen op journalisten, vooral op tv-ploegen en fotografen.

Dit, aldus het rapport, heeft “sommige journalisten tot zelfcensuur en een onwil om bepaalde onderwerpen te behandelen” geleid.

Bovendien hebben misbruik en trollen op sociale netwerken invloed op de nieuwsgaring en -verspreiding onder vrouwelijke verslaggevers en gekleurde journalisten die bijzonder kwetsbaar zijn voor dergelijke aanvallen.

Incidenten

Volgens een tweede monitor, uitsluitend gericht op het Nederlandse medialandschap, hebben journalisten het afgelopen jaar 218 meldingen gedaan van incidenten bij toezichthoudende instantie Persveilig, waarvan de meeste betrekking hadden op bedreigingen, vaak verbaal of op sociale media.

Onder de incidenten die in het rapport naar voren werden gebracht, behoorden de doodsbedreiging aan het adres van journalist Tim Hofman door een gewapende man die naar het omroepcentrum van BNNVARA kwam, en de bendeaanval op drie PowNed-journalisten die onderzoek deden naar de geheime informatie. zonneklaasfeest festiviteiten op Ameland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *