Press ESC to close

Pesticiden spelen een rol bij de explosie van Parkinson, zegt Nederlandse deskundige

Het aantal gevallen van mensen met de ziekte van Parkinson neemt wereldwijd explosief toe, met een toename van 30% in Nederland in de afgelopen tien jaar, zo blijkt uit een nieuw onderzoek op basis van gegevens van honderden artsen.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in het medische tijdschrift Lancet, blijkt dat 11,8 miljoen mensen nu Parkinson hebben, vergeleken met 6,2 miljoen slechts vijf jaar eerder.

Het aantal Parkinsonpatiënten is de afgelopen 25 jaar verdubbeld en zal naar verwachting in 2040 opnieuw verdubbeld zijn.

In Nederland is het aantal patiënten de afgelopen tien jaar met 30% gestegen en de incidentie zou kunnen toenemen, zegt neuroloog Bas Bloem van het Radboud Academisch Ziekenhuis tegen de NOS.

“In de afgelopen vier jaar is het aantal diagnoses in vijf van de ziekenhuizen waarmee we samenwerken met 25% gestegen”, zei hij tegen de omroeporganisatie.

Bloem zei dat het nieuwe rapport, dat volgens hem het aantal patiënten zou kunnen onderschatten, “aangrijpend” is. “Parkinson is een van de meest wrede dingen die mensen kunnen overkomen. Het beïnvloedt de motorische functies, je kunt niet helder nadenken, seks, plassen en poepen en slapen worden moeilijker”, zei hij.

In een ander recent onderzoek onderzocht Bloem samen met een Amerikaanse collega het verband tussen Parkinson en vervuiling, vooral door het grootschalige gebruik van pesticiden in de landbouw.

Europees onderzoek Onder leiding van Wageningen Universiteit is gebleken dat 42% van de Nederlandse landbouwgrond een te hoog stikstof- en fosfaatgehalte heeft, naast een wijdverbreide verontreiniging met pesticideverbindingen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar een hogere incidentie van Parkinson in de bloembollengebieden in Nederland.

“Ik ben ervan overtuigd dat Parkinson een door de mens veroorzaakte ziekte is,” zei Bloem. De introductie van extreem neurotoxische pesticiden zoals het nu verboden Paraquat in de jaren zeventig markeerde waarschijnlijk het begin van wat nu een explosie van gevallen is, zei hij.

Het kan tientallen jaren duren voordat Parkinson zich manifesteert, maar in Nederland komen steeds vaker twintigers of dertigers voor.

Bloem maakt zich vooral zorgen over het gebruik van glyfosaat, dat tot 2033 in Europa mag worden gebruikt. “Zo’n tien onderzoeken suggereren een mogelijk verband met de ziekte van Parkinson, maar we weten niet zeker of dit een oorzaak is. Het grootste probleem daarmee is dat we niet weten of het veilig is, omdat de Europese voedselveiligheidsautoriteit niet goed rekening heeft gehouden met de ziekte van Parkinson”, aldus Bloem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *