Press ESC to close

Plasterk sluit zichzelf uit als volgende premier, maar ontkent wangedrag

Oud-minister Ronald Plasterk heeft zichzelf uitgesloten als potentiële premier in de volgende Nederlandse regering nadat er vragen waren gerezen over zijn omgang met een patent op een medicijn tegen kanker.

De 67-jarige Plasterk werd nooit officieel genomineerd voor de functie, maar werd alom getipt als de keuze van PVV-leider Geert Wilders om leiding te geven aan het kabinet dat wordt gevormd door een kwartet van rechtse partijen.

Vorige week doken de beschuldigingen op dat hij aanspraak maakte op het enige patentrecht op een kankervaccin dat in samenwerking met het Amsterdamse UMC-ziekenhuiscentrum was ontwikkeld, wat leidde tot nieuwe vragen over zijn integriteit.

Plasterk verkocht kort daarna zijn biotechbedrijf Frame Therapeutics aan het Duitse farmaceutische bedrijf CureVac voor € 32 miljoen. De patenten voor het kankervaccin werden gewaardeerd op € 6 miljoen.

Ook is hij onderwerp van een officiële klacht wegens documentaire fraude, nadat een Amsterdamse advocaat beweerde dat hij de Belastingdienst had misleid door zijn bedrijf als micro-onderneming te registreren.

“Triviaal”

Wilders zal nu als leider van de grootste partij in de vierpartijencoalitie een alternatieve kandidaat moeten vinden om de nieuwe regering te leiden, maar het is nog lang niet duidelijk tot wie hij zich in plaats daarvan kan wenden.

Plasterk zei in een in de Telegraaf geciteerde verklaring dat hij “niet langer beschikbaar” was voor de functie van premier, terwijl hij de aantijgingen tegen hem van de hand wees als “in wezen onwaar” en “zinloos”.

“Onlangs zijn er berichten verschenen waarin mijn integriteit in twijfel werd getrokken en die mijn vermogen om mijn taken als premier uit te voeren zouden hebben belemmerd als ik was benoemd, ook al zijn ze onjuist”, schreef hij.

“De beschuldigingen zijn in wezen onwaar en anderszins nutteloos. Ik beschik over volledige integriteit en was bereid dit uitgebreid te laten testen door de formateur [lead negotiator] en zijn adviseurs.

“Ik ben niet langer beschikbaar als leider van het kabinet. Ik bedank de vele mensen die hun vertrouwen in mij hebben uitgesproken.

“Eindelijk heb ik er alle vertrouwen in dat dit kabinet, dat goede plannen heeft voor het land, vorm gaat krijgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *