Press ESC to close

Polen 1-2 Nederland: Late staking Weghorst levert perfecte start op

Een late aanval van Wout Weghorst, binnen enkele minuten nadat hij als invaller was ingezet, zorgde ervoor dat Nederland een winnende start maakte in de Euro 2024-campagne tegen Polen.

Polen kwam tegen het verloop van het spel al vroeg op voorsprong via Adam Buksa, maar het afgeweken schot van Cody Gakpo zorgde ervoor dat de ploegen helemaal vierkant de rust in gingen.

De wedstrijd leek op een gelijkspel af te stevenen, omdat Oranje moeite had om een ​​strakke Poolse verdediging open te breken. Maar de komst van Weghorst en de kwikzilver Jeremie Frimpong met nog elf minuten te spelen wierp vrijwel onmiddellijk vruchten af ​​toen Weghorst in de 83e minuut van dichtbij aanviel.

Doelman Bart Verbruggen maakte in de laatste minuten nog twee belangrijke reddingen toen de ondernemende Polen, die het zonder ervaren spits Robert Lewandowski moesten stellen, de Nederlandse verdediging tot het uiterste op de proef stelden.

“Voor mij persoonlijk is het een droomscenario”, zegt Weghorst tegen de NOS. “We hadden een goed gevoel in de ploeg en het is zo belangrijk voor ons om dat gevoel vast te houden. Het absolute doel is om samen de trofee te winnen.”

“Zwaar bevochten”

Hoofdcoach Ronald Koeman zei dat hij tevreden was met de algemene prestatie van zijn team, ook al hadden ze in de tweede helft moeite om zichzelf op te dringen.

“We hebben een uur lang heel goed voetbal gespeeld en veel kansen gecreëerd”, zei hij. “We kwamen op achterstand na een spelhervatting, wat verdedigend gezien een slecht moment was, maar voetballend gezien vond ik ons ​​het eerste uur geweldig.

“Je zag tegen het einde van de wedstrijd dat het erg lastig voor ons werd, maar ik had nog steeds het gevoel dat we het tweede doelpunt zouden krijgen. Het was uiteindelijk zwaar bevochten, maar meer dan verdiend.”

Koeman prees Weghorst voor lof nadat de aanvaller van Burnley opnieuw een cruciaal doelpunt scoorde in combinatie met zijn brace tegen Argentinië tijdens het laatste WK en de treffer die kwalificatie tegen Ierland in november veiligstelde.

“Wout heeft een geschiedenis van belangrijk zijn voor ons en het maken van winnende doelpunten”, aldus Koeman. “Hij is een ander type speler, fysiek sterk en agressiever en ik denk dat dat was wat we op dat moment nodig hadden in het team.”

Geen verrassingen

Er waren geen verrassingen in de basisopstelling van Koeman, waarbij Stefan de Vrij de voorkeur gaf boven Matthijs de Ligt in de centrale verdediging naast Virgil van Dijk en een frontlinie van Cody Gakpo, Memphis Depay en Xavi Simons.

Oranje begon voortvarend, waarbij Gakpo en Tijjani Reijnders in de eerste tien minuten allebei goede kansen misten.

Maar het was Polen dat als eerste toesloeg toen Buksa Denzel Dumfries te slim af was en na 15 minuten een hoekschop binnenkopte, wat vragen opriep over de Nederlandse kwetsbaarheid bij spelhervattingen.

Vier minuten later was Van Dijk dicht bij de gelijkmaker toen zijn kopbal uit een hoekschop knap werd gered door Wojciech Szczęsny. Kort daarna schoot Depay vanuit een goede positie over, terwijl Oranje bleef domineren.

De gelijkmaker had een meevaller toen Gakpo’s schot van buiten het strafschopgebied via het been van Bartosz Salamon werd afgebogen, waardoor Szczęsny strandde.

Depay kreeg op slag van rust een gouden kans om Oranje op voorsprong te zetten toen hij de diepe pass van Natan Aké perfect onderdrukte, waarna zijn schot vanuit een krappe hoek nipt naast ging.

Polen zelfverzekerd

De tweede helft begon toen Nederland bleef kamperen op de helft van Polen, maar hun tegenstanders draaiden de wedstrijd rond het uur om, waarbij Jakub Kiwior een goede redding trok van Verbruggen.

Koeman luidde de veranderingen in terwijl Oranje worstelde om een ​​steeds zelfverzekerder Pools team af te breken, waarbij hij eerst Georginio Wijnaldum en Donyell Malen en vervolgens Frimpong en Weghorst inschakelde om de aanval te versterken.

En het was Weghorst die het verschil maakte toen hij voor de Poolse verdediging uitstak en de terugslag van Wijnaldum vanaf tien meter afstand voorbij Szczęsny sloeg.

De volgende wedstrijd van Nederland is vrijdag tegen Frankrijk, nummer twee op het WK, terwijl Polen het eerder op de dag opneemt tegen Oostenrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *