Press ESC to close

Politie arresteert ‘man in het zwart’ die kapotte tv’s zag tijdens demo

De politie heeft een man gearresteerd die ervan wordt verdacht een van de ‘mannen in het zwart’ te zijn die maandag tijdens een pro-Palestina-demonstratie in het universiteitsgebouw op de Roeterseilandcampus in Amsterdam kapotgeschoten televisieschermen filmde.

Agenten die het universiteitsgebouw hadden ontruimd, herkenden de man, die op de Dam werd aangehouden na de incidenten die een verder vreedzame bijeenkomst afsloten.

De enige informatie die de politie heeft vrijgegeven, is dat de man 35 jaar oud is, waardoor het onwaarschijnlijk is dat hij een student is. Het onderzoek naar zijn identiteit en banden is aan de gang en de politie roept mensen op om hen videobeelden van de gebeurtenis te sturen.

De gemaskerde mannen in het zwart kwamen de universiteit binnen kort nadat een demonstratie buiten de universiteit was afgelopen. “De sfeer veranderde meteen”, zegt universiteitsbestuursvoorzitter Geert ten Dam tegen de NOS.

Ten Dam zei dat de groep erin slaagde het gebouw binnen te dringen tot aan de zesde verdieping, waar de directiekamer zich bevindt, en dat universiteitsmedewerkers in paniek vluchtten toen ze dichterbij kwamen.

Ten Dam zei dat bestuursleden maandag niet aanwezig waren, maar als ze dat wel hadden gedaan, zouden ze ook zijn gevlucht. “We kunnen niet uitsluiten dat het bestuur een doelwit is”, zegt ze tegen NRC.

Amsterdam Encampment, een van de organisaties achter de demonstraties, beweerde ook niet op de hoogte te zijn van de banden met de groep en wilde geen commentaar geven, aldus de Amsterdamse omroep AT5. “Want de schade aan de universiteitsgebouwen is niets vergeleken met de gebombardeerde universiteiten in Gaza”, zei een woordvoerder tegen de omroeporganisatie.

Veel van de demonstranten tasten ook in het ongewisse over de identiteit van de groep, ontdekte AT5. Sommigen zeiden dat ze denken dat de groep tegen de protesten is en deze probeert te ontwrichten, terwijl anderen dachten dat het hooligans waren die zoveel mogelijk schade wilden aanrichten.

Tijdens de demonstraties van vorige week werden ook mannen in het zwart gezien, waarbij ze demonstranten aanvielen en vuurwerk afstaken.

De universiteiten hebben een nieuw demoprotocol gepubliceerd waarin staat dat ze niet zullen onderhandelen met gemaskerde demonstranten. Een meerderheid van de Kamerleden wil dat studenten zich legitimeren bij het betreden van universiteitsgebouwen om te voorkomen dat de demonstraties worden gekaapt door niet-studenten, meldt de Volkskrant.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *