Press ESC to close

Politie breekt pro-Palestijnse protesten in Amsterdam en Utrecht op

De oproerpolitie werd woensdagavond opnieuw opgeroepen om protesten van pro-Palestijnse aanhangers in Utrecht en Amsterdam neer te slaan.

In Utrecht zijn op de universiteitslocatie aan de Drift zo’n veertig mensen opgepakt en met de bus naar een nieuwe locatie gebracht, maar niet aangehouden, zo laat de politie donderdagochtend vroeg weten. Ze hadden geweigerd te voldoen aan een universitair ultimatum om te verhuizen, dat kort na middernacht werd gegeven.

De universiteit gaf later een verklaring af waarin de hele stad stond centrum locaties zouden tot maandag gesloten blijven om “verdere onrust en mogelijk onveilige situaties te voorkomen”. ontstaan.

In Amsterdam vonden 32 arrestaties plaats op universiteitslocaties op het Binnengasthuisterrein en het Rokin in de stad centrummaar tegen middernacht was de situatie rustig, zei de politie op sociale media.

Eerder op de avond had de oproerpolitie graafmachines ingezet om de blokkades te doorbreken die studenten op het Binnengasthuisterrein hadden opgeworpen nadat ze weigerden het pand te verlaten, omdat ze daar dinsdag mochten slapen.

Sommige demonstranten staken brandblussers af en richtten deze op de politie, die hun knuppels trok om ze tegen te houden. Onder de demonstranten bevonden zich mensen die duidelijk geen studenten waren, maar “bewust de confrontatie zochten”, aldus de politie.

Een deel van de demonstranten trok vervolgens naar het nabijgelegen Rokin, waar ze opnieuw eieren en stenen naar de politie gooiden en, volgens het Parool, ammoniak.

De protesten leidden ertoe dat het openbaar vervoer een tijdlang werd ontregeld voordat de oproerpolitie tussenbeide kwam om de menigte uiteen te drijven. Een kleinere groep verhuisde vervolgens naar het Rembrandtplein om hun protest voort te zetten, waar de bijeenkomst vredig verliep.

De demonstranten roepen de universiteiten op om alle banden met Israëlische instellingen te verbreken.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *