Press ESC to close

Politie maakt einde aan studentenbezetting gebouw Radboud Universiteit

De politie heeft een studentenprotest in Nijmegen neergeslagen nadat ongeveer 150 mensen het Erasmusgebouw aan de Radboud Universiteit hadden bezet.

Ongeveer dertig studenten werden maandag om 23.30 uur uit een vleugel op de tweede verdieping van het gebouw geleid, nadat ze herhaalde verzoeken van de universiteit hadden afgewezen om te vertrekken.

Oproerpolitie haalde een geïmproviseerde barricade neer bij de ingang van de vleugel en leidde de demonstranten één voor één het gebouw uit. Een andere groep van ruim honderd studenten die in de entreehal demonstreerde, werd ook naar buiten begeleid.

Een handvol demonstranten werd meegesleept of weggevoerd toen de demonstratie vreedzaam eindigde. De politie zei dat ze geen ander geweld hadden gebruikt dan “een beetje duwen en trekken”.

De studenten roepen de universiteit al twee weken op om de banden met instellingen in Israël te verbreken en zich uit te spreken tegen de interventie van het land in Gaza.

Ze zeiden dat ze het gebouw maandag bezetten uit protest tegen het negeren van hun eisen.

“We doen dit omdat de universiteit de banden met Israëlische instellingen nog steeds niet heeft verbroken”, zegt woordvoerder Ties van den Boogaard tegen Omroep Gelderland. “Ze hebben veertien dagen niets met onze eisen gedaan.”

De universiteit bood aan om maandagavond met de demonstranten te praten, op voorwaarde dat ze daarna meteen zouden vertrekken.

Maar de gesprekken leverden geen oplossing op en de universiteit gaf om 22.00 uur een verklaring af waarin de groep werd opgedragen het gebouw binnen een uur te verlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *