Press ESC to close

Politie ontruimt pro-Palestijnse demonstranten van de Universiteit van Amsterdam

De oproerpolitie werd opgeroepen om ’s nachts een demonstratie van pro-Palestijnse actievoerders op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam te beëindigen, waarbij 125 mensen werden gearresteerd die hadden geweigerd de locatie te verlaten.

Het tentenkamp was in de loop van de dag ontstaan, in een echo van soortgelijke protesten in de VS en Groot-Brittannië. Echter, de politie, het Openbaar Ministerie En gemeenteraad besloten te breken het kamp op na de De universiteit vroeg de demonstranten meerdere keren om te vertrekken.

Volgens de NOS kwam de oproerpolitie rond 3 uur ’s nachts binnen En de site werd opgeruimd om 04.30 uur. De politie gebruikte een graafmachine om de barricades te doorbreken.

NOS-verslaggever Beau Heimensen zei het gebied werd bezaaid met bezittingen van mensen, tenten En bakstenen dat was opgegraven vanaf de weg. “Er waren ook barricades gemaakt van pallets en fietsen en veel voedsel, wat aangaf dat ze van plan waren een tijdje te blijven”, zei hij.

De politie zei eerder op de avond dat ze zich op de locatie verzamelden na meldingen van problemen en omdat de hulpdiensten het terrein niet konden bereiken.

Op videobeelden was ook een groep rond te zien 10 gemaskerde mannen vielen de demonstranten aan, sloegen sommigen met stukken hout en gooiden vuurwerk.

Dat meldt persbureau ANP zij werden uiteindelijk verjaagd. Het is vooralsnog onduidelijk wie de daders waren.

De demonstratie begon maandagmiddag toen de groep begon tenten opzetten en eisen dat de Amsterdamse universiteiten hun banden met Israël verbreken. Ook sloten ze twee bruggen en de ingang van de campus aan de Nieuwe Prinsengracht af.

Eerder op de avond publiceerde de universiteit een verklaring waarin haar activiteiten in Israël werden uiteengezet, zoals de studenten hadden geëist. De UvA zegt studentenuitwisselingen te organiseren met de Universiteit van Tel Aviv en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem En Ben Gurion University, maar er vinden momenteel geen uitwisselingen plaats vanwege de negatief reisadvies.

Daarnaast de universiteit gezegd, het werkt aan acht Europese onderzoeksprojecten waarbij Israëlische onderzoekers of bedrijven betrokken zijn.

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs gaf dinsdagochtend in een korte verklaring aan dat hij er spijt van had het feit de politie werden gedwongen ingrijpen.

“Universiteiten zijn plaatsen bij uitstek voor debat en dialoog”, zei hij. “Je kunt je verdriet en je emoties uiten, maar doe het op een manier die voor iedereen veilig is en waarbij iedereen zich veilig voelt.”

De eerste demonstranten zijn al vrijgelaten uit politiehechtenis.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *