Press ESC to close

Potentiële PVV-ministers verdedigen het gebruik van racistische terminologie

Toekomstige ministers en staatssecretarissen van de PVV zijn voorafgaand aan de officiële beëdigingsceremonie begin juli opnieuw ondervraagd over hun steun voor extreemrechts beleid en theorieën.

Alle toekomstige nieuwe ministers worden door Kamerleden ondervraagd en vooral de PVV-kandidaten hebben te maken gekregen met gezamenlijke ondervragingen over hun eerdere standpunten.

Reinette Klever, die de post van minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp gaat bekleden, werd herhaaldelijk gevraagd naar haar gebruik van de term ‘omvolken”, voor het eerst gebruikt in de jaren dertig in nazi-Duitsland en later door extreemrechts overgenomen als een complottheorie over de doelbewuste vervanging van blanke bevolkingsgroepen door ‘buitenlanders’, vaak moslims.

Klever, die ontkende het woord zelf te gebruiken, maar er wel berichten op sociale media over plaatste, zei dat het woord een demografische term is en geen theorie. Net als andere toekomstige PVV-ministers zei ze vorige week dat ze geen afstand zou nemen van de posten, maar dat ze “als minister zou werken voor alle Nederlanders”.

PVV-kandidaat Chris Jansen, die staatssecretaris van Infrastructuur zal worden, zei tegen de Kamerleden dat hij zijn steun voor de uitspraken van Geert Wilders over ‘minder Marokkanen’ niet zou intrekken. Hij was de enige Almere PVV raadslid in 2014 geen afstand te nemen van de term.

“Ik sta nog steeds achter de opmerkingen”, zei Jansen in antwoord op Denk-Kamerlid Ismail el Abassi. “Ik heb die uitspraken in het verleden gedaan als vertegenwoordiger van het volk. Dat zul je mij als minister niet horen zeggen.”

Meer nog, zei hij, hij wilde dit soort opmerkingen niet horen op het ministerie, omdat “het geen veilige werkomgeving zou garanderen”.

Wilders zelf heeft parlementsleden van ‘zuur links’ ervan beschuldigd zijn topkandidaten schade te willen berokkenen. “Ze worden steeds populairder. Ze spreken de taal van de man en vrouw op straat”, zei hij. “Ik ben zo trots op ze.”

Nog steeds op de lijst om door Kamerleden te worden geïnterviewd, staat de PVV asiel- en immigratie hoopvol Marjolein Faber die door aftredend premier Mark Rutte in een senaatsdebat over immigratie in 2020 werd berispt vanwege het gebruik van de term ‘omvolking’. Ze wordt maandag om 17.00 uur ondervraagd.

Als eerste is maandag Dirk Beljaarts aan de beurt, die namens de PVV minister van Economische Zaken wil worden. Volgens de Telegraafis hij verwikkeld in het faillissement van een bedrijf dat is opgericht door horecalobbygroep KHN terwijl hij de leiding had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *