Press ESC to close

Pro-China banden met de Nederlandse partij die meedoet aan de EU-verkiezingen

Eén van de twintig partijen die deelnemen aan de Europese parlementsverkiezingen van 6 juni in Nederland heeft banden met de Chinese Communistische Partij, zo blijkt uit onderzoek van RTL en onderzoekswebsite Volg het geld.

RTL en FTM zegt NL met een Plan krijgt “aanzienlijke” financiële steun van organisaties die de politieke agenda van Peking ondersteunen. Zij baseren hun claim op documenten uit de Chineestalige media.

In totaal heeft de partij €42.000 aan donaties ontvangen, waarvan een deel afkomstig is van het United Front-netwerk, een internationaal netwerk beheerd door de CCP. Andere donaties werden gedaan door de nationale federatie van Chinees organisaties in Nederland (LFCON), de Nederlandse Chinezen kamer van handel En Chinese media in Nederland.

Op de Nederlandse website, waarop onder meer een Engelstalige samenvattingoprichter Kok Kuen Chan Chan schrijft over het ondersteunen van de Nederlands-Chinese gemeenschap en benadrukt zijn rol als oprichter van fundering die tot doel heeft de handel met China te stimuleren.

In de Chineestalige media is de toon anders, zeggen de nieuwswebsites. In een artikel in United Times, een Chineestalige publicatie in Nederland, stelt de partij bijvoorbeeld dat het haar doel is om ‘weerstand te bieden aan’ de ‘onderdrukking van China door de EU/VS en westerse landen’.

“De Nederlandse politieke partij NL Plan is de enige politieke partij die zich ‘op een eerlijke manier uitspreekt’ voor China”, aldus de publicatie.

De kansen van de partij om één van de 31 Nederlandse zetels in het Europees Parlement te winnen zijn extreem laag en de partij komt in geen enkele opiniepeiling voor.

Hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans vertelde RTL er zijn geen regels over politieke donaties voor nieuwe partijen. “Het is een van de kwetsbaarheden van het systeem”, zei hij. “We hebben een grote regelvrije zone waar nieuwe partijen op allerlei manieren kunnen worden beïnvloed zonder zichtbaar te zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *