Press ESC to close

Pro-Palestijnse protesten gaan “te ver”, zegt de Nederlandse premier

De protesten op de Universiteit van Amsterdam van de afgelopen dagen zijn duidelijk te ver gegaan, zegt premier Mark Rutte verder sociale media. “Je kunt altijd demonstreren, maar geweld gebruiken tegen de politie en schade aanrichten is niet oké.”

“Het geweld in Gaza wordt steeds vaker aan Joodse Nederlanders toegeschreven, maar dit is oneerlijk”, zei hij. “Het is een vorm van antisemitisme die we luid en duidelijk moeten blijven bestrijden. Blijf niet zwijgen, kijk niet weg.”

De premier zei dat hij de protesten maandag, na het vakantieweekend, met verschillende organisaties zou bespreken. “Antisemitisme zou in Nederland geen plaats moeten hebben”, zei hij.

De oproerpolitie werd woensdagavond opnieuw opgeroepen om protesten van pro-Palestijnse aanhangers in Utrecht en Amsterdam neer te slaan.

In Utrecht zijn op de universiteitslocatie aan de Drift zo’n veertig mensen opgepakt en met de bus naar een nieuwe locatie gebracht, maar niet aangehouden, zo laat de politie donderdagochtend vroeg weten. Ze hadden geweigerd te voldoen aan een universitair ultimatum om te verhuizen, dat kort na middernacht werd gegeven.

De universiteit gaf later een verklaring af waarin de hele stad stond centrum locaties zouden tot maandag gesloten blijven om “verdere onrust en mogelijk onveilige situaties te voorkomen”. ontstaan.

In Amsterdam vonden 32 arrestaties plaats op universiteitslocaties op het Binnengasthuisterrein en het Rokin in de stad centrummaar tegen middernacht was de situatie rustig, zei de politie op sociale media.

Eerder op de avond had de oproerpolitie graafmachines ingezet om de blokkades te doorbreken die studenten op het Binnengasthuisterrein hadden opgeworpen nadat ze weigerden het pand te verlaten, omdat ze daar dinsdag mochten slapen.

Minister van Justitie Dilan Yesilgöz vaardigde ook een short uit sociale media verklaring zeggen dat de demonstranten zouden moeten betalen voor de schade die ze hadden veroorzaakt. “De relschoppers die dit op hun geweten hebben, moeten de rekening en de bijbehorende straf krijgen”, zei ze. “Omdat wij dit niet accepteren. Nooit.”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *