Press ESC to close

PVV-asielminister Faber trekt opmerkingen over de ‘vervangingstheorie’ in

Toekomstig minister van Asiel Marjolein Faber heeft haar gebruik van taal uit het nazi-tijdperk over immigratie ingetrokken, maar benadrukte dat haar zorgen over de impact van asiel op de ‘demografie van Nederland’ gegrond waren.

Het PVV-Kamerlid werd intensief ondervraagd vanwege opmerkingen die ze maakte tijdens een debat in de Eerste Kamer vier jaar geleden, toen ze door premier Mark Rutte werd berispt vanwege het gebruik van de term omvolkenof bevolkingsvervanging.

Faber vertelde een panel van parlementsleden dat was bijeengeroepen om het bestuur over ministerskandidaten te leiden, dat zij het woord herkende, afgeleid van het Duitse Umvolking“had een verschrikkelijke connotatie met het verleden en het nazisme”.

“Feit is dat de demografie van Nederland verandert. Het is heel legitiem om daar grote zorgen over te hebben, en dat heb ik ook gedaan. Maar ik besef dat de woorden omvolken en de vervangingstheorie, een doelbewust gepland beleid om een ​​bevolking te veranderen of te vervangen, is verkeerd en ongepast.”

Faber zei dat ze er “geen probleem mee had” om haar woorden terug te nemen. “Ik geloof niet in een plan of samenzwering”, zei ze. “En mijn partij en ik verachten alles wat met de nazi’s en hun ideologie te maken heeft.

“De [intelligence agency] AIVD en [counter-terrorism agency] De NCTV heeft zich niet voor niets tegen de vervangingstheorie gekeerd. Ik steun dat standpunt en zal deze termen niet meer gebruiken.”

“Een Rutte doen”

Andere parlementsleden vroegen zich af of Faber oprecht was over het verwerpen van racistische complottheorieën, aangezien ze alarm bleef slaan over het ‘fenomeen’ van demografische verandering.

“We zien in de grote steden dat demografische ontwikkelingen vorm beginnen te krijgen”, zei ze tegen D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt. “We kunnen het niet ontkennen, dat zijn slechts de feiten.”

Stefan van Baarle, leider van de migrantenrechtenpartij Denk, beschuldigde haar van “het doen van een Rutte” door te beweren dat haar “racistische opmerkingen niet racistisch bedoeld waren”.

Van Baarle wees erop dat ze tijdens een debat “opzettelijk naar een vervangingsagenda had verwezen” en poseerde naast Wilders met een spandoek met de tekst “nee Arnhemistan” kort nadat het islamitische voormalige Labour-parlementslid Ahmed Marcouch tot burgemeester van Arnhem was benoemd.

“Kan mevrouw Faber erkennen dat dit soort opmerkingen over het vervangen van mensen en het argwaan werpen op mensen met een andere afkomst racistisch zijn en dat zij jarenlang racistische complottheorieën heeft verspreid?” hij vroeg.

“Ik gebruikte de term omvolken met betrekking tot open grenzen en ik maakte me daar zorgen over”, antwoordde Faber. “Er staat een enorme druk op onze samenleving en daar moet gewoon een einde aan komen.”

Strikt asielbeleid

Faber zei dat ze zich als minister van Migratie zou inzetten voor ‘waardige’ huisvesting voor asielzoekers, maar ook ‘200%’ zou streven naar het realiseren van een ‘strikt’ beleid dat het aantal asielzoekers snel terugdringt.

“Ik heb al eerder gezegd: onze samenleving kan het niet langer aan”, zei ze. “We naderen de grens van wat we kunnen doen. Er is een enorme druk op verschillende sectoren, zoals de woningmarkt en de zorg, en zo kan het niet langer doorgaan.”

Ze zei dat ze de inspanningen van de vertrekkende staatssecretaris Eric van der Burg, om de druk op het asielopvangcentrum in Ter Apel te verlichten, zou voortzetten door lokale burgemeesters te vragen voor alternatieve voorzieningen te zorgen, ook al heeft de PVV beloofd de “ verspreidingswet” die een minimumaantal vluchtelingen voor elke gemeente vastlegt.

Ze gaf ook toe dat een beruchte tweet die ze vijf jaar geleden stuurde, waarin ze beweerde dat een mesaanvaller in Groningen een ‘Noord-Afrikaans uiterlijk’ had, niet klopte.

Een videoclip waarin Faber volhoudt dat de tweet klopt (“mijn tweet klopt“), zelfs nadat het rechtstreeks door de politie was tegengesproken, ging destijds viraal. Faber gaf maandag tijdens de panelhoorzitting voor het eerst toe dat haar tweet niet klopte: “Mijn tweet klopt niet“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *