Press ESC to close

PVV en GroenLinks-PvdA nek aan nek in laatste EU-verkiezingspeiling

De extreemrechtse PVV en de alliantie GroenLinks-PvdA zijn op gelijke hoogte elk acht zetels op de laatste dag van de campagne voorafgaand aan de Europese verkiezingen van donderdag.

Uit de opiniepeiling van EenVandaag en Ipsos I&O blijkt dat de twee partijen te close zijn en dat verschillende anderen mogelijk helemaal uit Europa verdwijnen. Bovendien geeft bijna de helft van de kiezers aan nog geen besluit te hebben genomen WHO ondersteunen.

De peiling, die een foutmarge van één zetel heeft, weerspiegelt de uitbreiding van de Nederlandse vertegenwoordiging van 26 naar 31 zetels na de Brexit.

De PVV heeft momenteel geen zetels in Europa en de alliantie heeft er negen, zes voor de PvdA en drie voor GroenLinks.

Uit de peiling blijkt dat de VVD, die momenteel vijf Europarlementariërs heeft, er vijf zal behouden, terwijl het CDA en D66 er allebei twee zullen winnen. Ook nieuwkomer NSC zou twee zetels kunnen pakken.

BBB, SP, Volt En de Partij voor de Dieren behalen allemaal één zetel, terwijl de ChristenUnie, SGP En uiterst rechts Het is onwaarschijnlijk dat Forum voor Democratie voldoende stemmen zal krijgen om überhaupt een zetel te winnen.

Uit de peiling blijkt ook dat 45% van de kiezers nog steeds geen beslissing heeft genomen. In 2019 slechts 42% van de kiezers Eigenlijk hun stem uitbrachten.

Het stemmen begint om 7.30 uur en eindigt om 21.00 uur, wanneer de IPSOS exit poll wordt gepubliceerd. De daadwerkelijke Nederlandse uitslag zal pas zondag of maandag bekend zijn, wanneer de meeste van de overige 27 lidstaten gaan stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *