Press ESC to close

PVV-Kamerlid toont fotografen ‘kabinetsdocument’ voorafgaand aan gesprekken

Een van de extreemrechtse onderhandelaars die momenteel betrokken is bij cruciale gesprekken over de vorming van een nieuwe regering is gefotografeerd met een document onder zijn arm, waaruit enkele van de belangrijkste punten waarover overeenstemming lijkt te zijn blijkt.

Gidi Markuszower glimlachte toen hij maandagochtend stopte voor fotografen buiten het gebied waar de gesprekken plaatsvinden. Het document, getiteld ‘Bouwstenen voor een doorbraak’, dateert van 2 mei.

Op het A4-tje staan ​​37 punten opgesomd en staat dat de vier partijen – de PVV, VVD, NSC en BBB – een kabinet zullen steunen dat “hoop en houvast” geeft aan iedereen in Nederland.

Er wordt gesproken over belastingverlagingen vanaf 2025 en het “zwaarste toegangsregime voor asielzoekers… ooit.” Er wordt ook melding gemaakt van een positieve toekomst voor de landbouw en visserij, evenals van voedselzekerheid.

In het document staat ook dat “niet alles in één keer kan worden opgelost” maar dat “Nederland wacht op een doorbraak”.

Commentatoren hebben twijfels geuit over de status van het document en het ontbreken van concrete plannen. Het kan ook een intern PVV-document zijn, aangezien er op de voorkant de initialen van de partij op staan.

Niettemin zou dit de cruciale week voor de gesprekken moeten zijn, waarbij de twee hoofdonderhandelaars op 15 mei verslag uitbrengen aan het parlement.

Het is niet de eerste keer dat de pers documenten met betrekking tot het vormingsproces heeft kunnen fotograferen. In maart 2021 werd Kajsa Ollongren gefotografeerd terwijl ze zich naar huis haastte na een positieve coronavirus-test, terwijl de bankbiljetten in haar hand naar buiten gericht waren.

Ze lazen: “Omtzigt, functie oudsten‘ of ‘Omtzigt, functie elders’, waardoor speculatie ontstond dat Pieter Omtzigt, destijds CDA-Kamerlid, een nieuwe rol zou krijgen.

Dat incident veroorzaakte grote politieke opschudding en Omtzigt verliet uiteindelijk het CDA. Gezien het gebrek aan controversiële uitspraken in het nieuwe document is het onwaarschijnlijk dat er deze keer een soortgelijke impact zal zijn, aldus de NRC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *