Press ESC to close

PVV-minister van Economische Zaken doet afstand van Hongaars paspoort

Dirk Beljaarts, de man die door Geert Wilders is voorgedragen als minister van Economische Zaken in de nieuwe Nederlandse regering, heeft de parlementsleden verteld dat hij het proces is gestart om afstand te doen van zijn Hongaarse nationaliteit.

De 46-jarige, die via zijn moeder in aanmerking komt voor een Hongaars paspoort en momenteel honorair consul voor Hongarije is, zei dat hij niet wilde dat zijn dubbele nationaliteit “de aandacht zou afleiden”.

De kwestie werd ter sprake gebracht tijdens de parlementaire hoorzittingen voor toekomstige kabinetsleden, een nieuwe procedure die kort voor de algemene verkiezingen van afgelopen november werd ingevoerd.

Het bezit van Beljaarts van een tweede paspoort doet de wenkbrauwen fronsen, omdat Wilders al jaren betoogt dat ministers of politieke ambtsdragers geen dubbele nationaliteit mogen hebben, om de schijn van verdeelde loyaliteit te voorkomen.

Beljaarts vertelde Volt-Kamerlid Laurens Dassen dat zijn dubbele nationaliteit geen “onderwerp van gesprek” was geweest toen Wilders hem uitnodigde om in het kabinet te komen. Hij voegde eraan toe dat het proces van het opgeven van zijn Hongaarse staatsburgerschap enkele maanden zou kunnen duren.

Failliet bedrijf

Hij werd ook ondervraagd door Kamerleden, waaronder Femke Zeedijk, van coalitiepartij NSC, over zijn betrokkenheid bij een horecabedrijf dat failliet ging nadat het een schuldenlast van € 2 miljoen had opgebouwd.

KHN Rekenwerk, opgericht om de financiële zaken van lobbyorganisatie KHN Nederland te regelen, is onderwerp van een onbetaalde belastingvordering van ruim € 550.000, zo meldde de Telegraaf dit weekend. Ook onderzoekt de curator of Beljaarts en zijn mededirecteur Niek Kwakkernaak aan hun wettelijke verplichtingen hebben voldaan.

Beljaarts hield vol dat hij niet verantwoordelijk was voor het falen van het bedrijf, ondanks dat hij in 2020 werd aangesteld als algemeen directeur. Hij zei dat hij tot 2023 een “langeafstandsmanager” was geweest, toen hem werd gevraagd een meer praktijkgerichte rol op zich te nemen. rol vanwege de slechte prestaties van het bedrijf.

Hij noemde de affaire een ‘storm in een glas water’ en zei dat hij na zijn benoeming tot minister zijn betrokkenheid had uitgelegd aan PVV-leider Geert Wilders en coalitieonderhandelaar Richard van Zwol.

Hij vertelde de Telegraaf dat hij in 2023 actiever betrokken was geraakt bij de zaken van het bedrijf en bracht de autoriteiten op de hoogte toen zijn “intensieve toezicht” aanwijzingen aan het licht bracht van “vermeende fraude”. Kwakkernaak betwistte het verhaal van Beljaarts, maar wilde vanwege het lopende onderzoek niet in detail reageren.

“Wat in deze context belangrijk is, is om te begrijpen dat ik er pas vanaf begin 2023 actief bij betrokken was, zei Beljaarts tegen de Kamerleden. “Voor die tijd waren het vooral de aandeelhouders die toezicht hielden op de activiteiten van het bedrijf.

“Het is geen toeval dat de andere manager onderwerp is van een klacht en aansprakelijk is gesteld, en niet ik. Er is mij geen verwijt gemaakt en ik kan hier met een schoon geweten zitten.”

Zeedijk zei: “Het zou wenselijk zijn als we vóór 2 juli duidelijkheid kunnen krijgen over de vraag of de curator van plan is maatregelen tegen u te nemen.”

Herstel het vertrouwen

Beljaarts zei in zijn inleidende verklaring dat hij het vertrouwen van het kleinere bedrijfsleven in de politiek wilde herstellen en er tegelijkertijd voor wilde zorgen dat het Nederlandse investeringsklimaat aantrekkelijk bleef voor multinationale ondernemingen.

“Vraag een willekeurige MKB-ondernemer wat hij of zij van Den Haag vindt en je hoort antwoorden als ‘we worden niet gewaardeerd, we zijn de kassa van Den Haag, we weten niet waar we aan toe zijn en kunnen ‘Kan er niet iets worden gedaan om de enorme last van de regelgeving te verlichten?’” zei hij.

“We moeten werken aan een consistent en voorspelbaar overheidsbeleid voor de lange termijn, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn en multinationals ons blijven kiezen als een aantrekkelijk land om in te investeren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *