Press ESC to close

Raden roepen een halt toe aan de plannen voor vluchtelingenbedden in afwachting van een nieuwe regering

Het besluit van de nieuwe coalitie om de wetgeving te schrappen die ervoor moet zorgen dat alle Nederlandse lokale overheden een eerlijk deel van de vluchtelingen opnemen, heeft al geleid tot een daling van 2.000 tot 2.500 bedden, bevestigde het COA, een agentschap voor vluchtelingenregelingen, woensdag.

Nu de toekomst van de wetgeving twijfelachtig is, annuleren of stellen gemeenten besluiten over het bieden van huisvesting voor nieuwkomers uit, aldus het COA, eraan toevoegend dat dit betekent dat honderden mensen op korte termijn mogelijk geen slaapplaats hebben.

“Dit zou kunnen leiden tot een onmenselijke situatie en onverantwoordelijke druk op ons personeel”, aldus het agentschap.

De wetgeving, die in februari van kracht werd, geeft de nationale overheid de macht om gemeenten tot actie te dwingen als zij hun verantwoordelijkheden niet nakomen. Meer dan de helft van de 342 lokale overheden van het land hebben de afgelopen tien jaar geen enkele vorm van huisvesting voor vluchtelingen geboden.

Erik van der Burg, de staatssecretaris die de wetgeving heeft doorgevoerd, vertelde verslaggevers vrijdag dat de verwachte daling een directe reactie is op het plan van de rechtse regering om de wet in te trekken.

Niettemin, zei hij, blijft de wetgeving van kracht, ondanks de publicatie van de plannen van de nieuwe coalitie. “Iedereen moet de wet in de praktijk blijven brengen, totdat deze wordt ingetrokken”, zei hij. “Met of zonder wet moeten we ervoor zorgen dat mensen niet op het gras slapen.”

Momenteelwonen nog steeds bijna 20.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning in centra bedoeld voor nieuwe asielzoekers vanwege het gebrek aan beschikbare huisvesting. Dat is een stijging van ruim 3.000 ten opzichte van het begin van het jaar.

De nieuwe rechtse coalitie heeft beloofd het “hardste pakket ooit” aan maatregelen te zullen introduceren om het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt terug te dringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *