Press ESC to close

‘Rasta Ruud’ gaat met pensioen nadat blackface een storm op de sociale media veroorzaakt

Een Nederlandse voetbalfan die zich verkleedde als zijn jeugdheld Ruud Gullit, compleet met blackface-make-up, voor de openingswedstrijd van Nederland op het EK 2024, heeft beloofd de outfit op te bergen nadat hij een reactie op sociale media had veroorzaakt.

Bart van de Ven zei dat hij “geschokt” was door de reactie op foto’s van hemzelf en twee vrienden tijdens de wedstrijd tegen Polen die viraal gingen op sociale media.

Hij vertelde Omroep Brabant dat hij zijn ‘Rasta Ruud’-personage met pensioen ging nadat tweets waarin hij de groep als racistisch bestempelde, waren gedeeld op X, beter bekend als Twitter, en opgepikt door onder meer de Britse Daily Mail.

Van de Ven uit Breda zei dat de reacties ‘mij aan het denken zetten’, maar hield vol dat het niet de bedoeling was om iemand te beledigen. “Misschien heb ik een fout gemaakt of is het een blinde vlek. Het laatste wat ik wil is mensen pijn doen en daarom heb ik besloten te stoppen.”

Van de Ven zei dat zijn kostuum van retro voetbalshirt, borstelige afropruik, nepsnor en blackface bedoeld was als eerbetoon aan de middenvelder die de openingstreffer scoorde in de finale van 1988, waarmee Nederland op weg was naar hun enige internationale trofee.

“Onaangename associaties”

“Ik heb ook heel veel leuke reacties gehad, maar er is duidelijk een groep die daar anders over denkt”, zei hij. “Ik moet dat respecteren en ernaar luisteren. Het laatste wat ik wil is dat mensen een bepaalde onaangename associatie krijgen met mijn daad.”

Van de Ven droeg het tenue tussen 2008 en 2014 op WK’s en EK-toernooien, maar bewaarde het de afgelopen tien jaar in zijn verkleeddoos.

Maar toen Rasta Ruud weer uit de kast kwam, belandde hij in een wereld die veranderd was door een lang en intens debat over Zwarte Piet, de helper die op 5 december samen met Sinterklaas cadeautjes uitdeelt.

Tien jaar geleden werd het personage meestal gespeeld door blanke acteurs in blackface-make-up, maar na enkele jaren van protesten tegen de racistische connotaties introduceerden het kindertelevisieprogramma Sinterklaasjournaal en de optochten in carnavalsstijl in de grote steden “roetige Pieten” met roet. -gemarkeerde gezichten.

Premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander hebben zich de afgelopen jaren verontschuldigd voor het Nederlandse slavenhandelverleden, terwijl Rutte heeft erkend dat “systemisch racisme” een probleem is.

Tolerantie onder vuur

Gullit zelf riep vier jaar geleden op tot een open discussie over racisme in de sport en de samenleving. “Wat mij vooral boos maakt, is als mensen zeggen dat het wel meevalt”, zegt hij tegen Ziggo sportprogramma Rondo.

De speler heeft echter niet gereageerd op verzoeken om commentaar te geven op de laatste controverse.

Socioloog Aspha Bijnaar, gespecialiseerd in koloniale geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, zei dat veel Nederlandse fans zich ergerden aan de suggestie dat verkleden als Ruud Gullit als racistisch zou kunnen worden beschouwd.

‘Het struikelt gemakkelijk over de tong om te zeggen dat dit niet is wat je bedoelde. Maar als mensen dat doen, negeert het de impact van dat voornemen”, zegt ze tegen RTL Nieuws.

Arrogantie

“Wij zien Nederland als een tolerant land, wij denken alles te kunnen zeggen. Dat is een product van arrogantie: ‘Wie zijn zij om te zeggen dat we onze ‘tradities’ niet kunnen naleven?”

Van de Ven zei dat hij van plan was om tijdens het EK 2024 de outfit ‘Rasta Ruud’ te dragen als DJ bij fandisco’s en zijn inkomen te doneren aan het Prinses Máxima Centrum, een ziekenhuis gespecialiseerd in kinderkanker.

“Ik doe de act puur voor mijn eigen plezier en wilde net als Rasta Ruud tijdens de Europese kampioenschappen geld inzamelen voor een goed doel. “Dat gebeurt nu niet. Als het plezier stopt, stopt het ook voor mij.”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *