Press ESC to close

Recordverlies aan biodiversiteit verergerd door nieuw akkoord: experts

Nederland staat bovenaan de lijst als het gaat om het verlies aan biodiversiteit, en dat betekent dat de coalitiepartners hun prioriteiten moeten heroverwegen, zeggen experts.

Een nieuw dashboard dat eerder deze week op Wereldbiodiversiteitsdag werd gelanceerd, brengt de resultaten samen van ruim 100 initiatieven om de biodiversiteit te bevorderen en geeft inzicht in de vraag of Nederland dichter bij het behalen van de Europese en mondiale biodiversiteitsdoelen staat.

Uit het dashboard blijkt dat de dichtstbijzijnde Europese deadline van 2030 niet zal worden gehaald, zegt oud-hoogleraar ecologie Louise Vet tegen de NOS. “In Europa en de wereld is Nederland de kampioen van het verlies aan biodiversiteit”, zei ze.

Het coalitieakkoord zal de zaken alleen maar erger maken, zei Vet, tenzij de partijen zich houden aan hun woord dat “de feitelijk gemeten toestand van het milieu het beleid zal bepalen”.

De toekomst voor de Nederlandse biodiversiteit ziet er somber uit, zegt de Wageningse bioloog Arnold van Vliet. Zonder actie zal het land tegen de eeuwwisseling nog maar 15% overhouden van de biodiversiteit die het ooit had.

Intensieve landbouw, ruilverkaveling en het gebruik van pesticiden hebben sinds de jaren vijftig de biodiversiteit beschadigd en het aantal diersoorten is sinds 1990 gehalveerd.

“We hebben de achteruitgang gezien van soorten die al zeldzaam waren, maar nu worden ook soorten die altijd al overvloedig aanwezig waren, zoals mussen, hazen en egels, getroffen”, zegt Sander Turnhout van Soorten.nl.

Vet zei dat maatregelen om de biodiversiteit te verbeteren, bijvoorbeeld door heggen en rivieroevers te herstellen, zullen helpen, en boeren ook een bron van inkomsten zullen geven en de regionale identiteit van het landschap zullen bevorderen.

‘Maar dat veronderstelt dat het volgende kabinet de waarde van landschapsherstel onderkent’, zei ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *