Press ESC to close

Respecteer de 4 mei-tradities, zeggen burgemeesters in een open brief

Bijna alle Nederland Burgemeesters hebben een brief ondertekend waarin wordt opgeroepen tot actie om het toenemende antisemitisme te bestrijden en mensen aan te sporen de tradities van 4 mei te respecteren, wanneer Nederland zijn oorlogsslachtoffers herdenkt.

Er worden extra veiligheidsmaatregelen genomen in voor de herdenkingsceremonie op de Dam in het centrum van Amsterdam om protestacties uit te sluiten en het aantal mensen dat aanwezig mag zijn, wordt teruggebracht tot 10.000.

De maatregelen hebben overeengekomen door burgemeester Femke Halsema en de politie en zijn op scherp gezet spanningen in de samenleving en een grotere bereidheid van actievoerders om actie te ondernemen, zei het Nationale Comité 4 en 5 Mei, dat de herdenkingen organiseert, eerder deze maand.

Nu hebben Halsema en 328 andere burgemeesters een open brief ondertekend waarin ze inwoners oproepen deze “belangrijke en waardevolle traditie” te respecteren.

Daar wijzen ze op Het antisemitisme is toegenomen sinds de coronaviruscrisis, toen complottheoretici anti-Joodse stereotypen gebruikten en de Holocaust bagatelliseerden, en steeg opnieuw nadat Hamas Israël had aangevallen.

“Online, op straat, in de klas, bij de sportclub en onze universiteiten en hogescholen: Joodse stads- en dorpsbewoners ervaren overal anti-Joodse intimidatie en agressie”, aldus de brief.

De burgemeesters beweren dat, hoewel kritiek op de Israëlische regering op zichzelf geen antisemitisme is, “het verantwoordelijk houden van Joodse mensen voor de daden van die regering alleen maar omdat ze Joods zijn dat wel is.”

En ze deden een beroep op hun bewoners geen slogans te gebruiken die anderen kwetsen en intimideren en geen ongepaste vergelijkingen te maken met de Holocaust of het nazisme.

Rapporten

Eerder deze week bleek dat de officiële meldingen van antisemitisme vorig jaar met 60% zijn gestegen en nu bijna 10% van alle discriminatieklachten uitmaken. En begin deze maand informatie over Israël centrum Cidi zei van wel ontving 1.550 meldingen van antisemitische incidenten vorig jaar, waarvan 379 door onderzoekers als antisemitisch werden aangemerkt.

Het Nationaal Holocaust Museum en ik: waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Donderdag werd duidelijk dat een meerderheid van de Kamerleden achter branding staat 25 april wordt uitgeroepen tot nationale dag tegen het antisemitisme, waarbij een groot parlementair debat over de kwestie zal plaatsvinden.

Vrijwel alle Kamerleden willen ook dat mensen die veroordeeld zijn voor antisemitisme een educatief programma volgen. Dit is al een optie in de wet, maar wordt zelden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *