Press ESC to close

Robots gaan de Nederlandse bollenvelden in om zieke planten te spotten

De bezoekers die elk voorjaar massaal naar de hyacinten- en tulpenvelden van Nederland trekken, kunnen dit jaar een nieuw type boer tegenkomen.

Tulpenselectierobots [literally “tulip selection robots”] zijn een steeds vaker voorkomende plek geworden in de bollenvelden van het land. Het is hun taak om zieke planten op te sporen en te vernietigen voordat ze hun buren infecteren.

Een veld vol zwakke (of dode) tulpen is een grote potentiële tegenslag voor boeren in een sector die nog steeds een van de grootste van het land is.

“De bloemenbranche innoveert voortdurend en gebruikt nieuwe technieken om problemen op te lossen”, zegt Michael Mackaay, directeur van tulpenbollentelersvereniging KAVB tegen Nederlands Nieuws. “Een van de problemen is het gebruik van chemicaliën en pesticiden. De robots bieden een kans om dit te helpen verminderen.”

De Selector 180, een tulpenselectierobot ontworpen door het Delftse H2L Robotics, maakt gebruik van AI-technologie om zieke tulpen te identificeren en te lokaliseren met nauwkeurige GPS-coördinaten. Het is ’s werelds eerste autonome tulpenselectierobot.

Dankzij de programmering van de Selector 180 kan hij door foto’s zoeken naar veelbetekenende tekenen van zieke tulpen, die meestal herkenbaar zijn aan de rode strepen op hun bladeren. Maar de technologie is niet helemaal perfect.

“De robots kunnen duizenden foto’s maken”, zei Mackaay. “Ze moeten vaststellen of een bloem ziek is of niet, maar hun database groeit nog steeds naarmate ze deze beter leren herkennen.”

H2L Robotics werd opgericht in 2019 en begon het volgende voorjaar met het testen van een prototype in het veld. De Selector 180 rijdt een kilometer per uur, kost ongeveer € 185.000 en voert 24 uur per dag een van de meest vervelende en slopende taken van tulpenboeren uit.

Boerderij WAM Pennings in Noordwijkerhout heeft er één tulpenselectierobot die ze al meerdere seizoenen gebruiken.

“De robot draait elke nacht en dat is nodig”, zegt Allan Visser, operationeel manager van het boerenbedrijf, tegen Dutch News. “Dat is het mooie van een robot, hij kan ook ’s nachts werken. Bovendien is het een flinke investering die zich bij zoveel mogelijk draaiuren terugverdient.”

De machines zouden op een dag veel seizoensarbeiders werkloos kunnen maken, wat misschien geen slechte zaak is, aangezien weinigen bereid zijn de taak op zich te nemen om zieke tulpen te spotten. Het werk is traag en fysiek zwaar en veel menselijke tulpenspotters naderen ook hun pensioen.

Overnemen

Maar het kan nog enkele jaren duren voordat de tulpenselectierobots zijn in staat om het volledig over te nemen van hun levende en ademende tegenhangers.

“Het hangt af van het doel waarvoor ze worden gebruikt, maar voor sommige doeleinden zijn ze gelijk aan of iets beter dan mensen,” zei Mackaay. “De robots leren echter nog steeds. Het is een heel nieuwe techniek.”

Visser merkte op dat hun robot weliswaar steeds beter wordt in zijn werk, maar dat hij maar een beperkt aantal dingen kan doen. “Hij werkt naar tevredenheid”, aldus Visser. “Elk jaar wordt hij een beetje beter. Ik denk dat de robot momenteel zo’n 25% van het werk op de kwekerij doet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *