Press ESC to close

Roemenië zegt ja en maakt de weg vrij voor Mark Rutte om de NAVO te leiden

De aftredende Nederlandse premier Mark Rutte zal nu de functie van secretaris-generaal van de NAVO overnemen, na de terugtrekking van de Roemeense kandidaat Klaus Iohannis.

Iohannis vertelde donderdag op een persconferentie dat hij zich terugtrok uit de race en daarmee het laatste obstakel voor de benoeming van Rutte wegnam. De NAVO-ambassadeurs zullen naar verwachting de stap volgende week formeel aankondigen.

Er bestaat geen formele procedure voor de benoeming van de secretaris-generaal, maar alle 32 leden moeten ermee instemmen. Eerder deze week zeiden zowel Slowakije als Hongarije geen bezwaar te hebben. Rutte was al maanden de favoriete keuze van de VS.

Rutte wordt de vierde Nederlandse NAVO-leider, na Dirk Stikker (1961-1964), Joseph Luns (1971-1984) en Jaap de Hoop Scheffer (2004-2009).

Aftredend secretaris-generaal Jens Stoltenberg vertelde woensdag op een bijeenkomst in Canada dat Rutte een “geweldige man” is die “sterk gelooft in de transatlantische band”.

“Hij is een vriend en collega, zei Stoltenberg. “Dus de NAVO zal zeer goede handen hebben, aangezien Mark Rutte de volgende secretaris-generaal gaat worden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *