Press ESC to close

Rotterdam wil het daklozenprobleem in Oost-Europa oplossen

De gemeente Rotterdam opent volgende maand een speciale buitenstedelijke opvang voor dakloze Oost-Europeanen, waar ze van hun alcohol- of drugsverslaving af kunnen komen, hulp kunnen krijgen bij het vinden van werk of geholpen kunnen worden om naar huis terug te keren.

“Deze groep daklozen is volstrekt onaanvaardbaar geworden”, zegt stadszorgchef Ronald Buijt. “Er moet een einde aan komen.”

Het centrum, aan de Volkelstraat vlakbij de luchthaven, zal bedden bieden aan minimaal 60 personen, ongeacht of zij recht hebben op enige vorm van gemeentelijke ondersteuning.

Het doel, zegt Buijt, is ervoor te zorgen dat niemand op straat slaapt. “Maar als je je niet aan onze regels houdt, dan zullen we er alles aan doen om je terug te sturen naar je land van herkomst”, zegt Buijt van de rechtse partij Leefbaar Rotterdam tegen actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Dakloosheid wordt een steeds groter probleem in Rotterdam, zei hij, en veroorzaakt grote problemen voor de lokale bevolking.

Een groep binnenstadbewoners, die in de appartementen in de Markthal woont, zegt voortdurend te worden geconfronteerd met de problemen die dakloze Oost-Europeanen veroorzaken. Ongeveer vijftien mannen wonen in de ondergrondse garage, gebruiken drugs en “doen hun zaken”, vertelden de lokale bevolking aan het programma.

Ambtenaren van de Pauluskerk in de stad, die ook hulp biedt aan daklozen, zeiden dat zes tot acht weken niet genoeg is om zulke complexe problemen op te lossen. “Het is een begin, maar het is niet genoeg”, zegt een woordvoerder tegen Nieuwsuur.

Niettemin zei Buijt dat hij hoge verwachtingen had van het project, dat deel uitmaakt van een bredere aanpak van de aanpak van dakloosheid. “De afgelopen twee jaar hebben we 500 mensen vrijwillig naar huis kunnen krijgen en hebben we 500 mensen aan een baan geholpen”, zei hij. “Nu gaan we het probleem op grotere schaal aanpakken.”

Ongeveer 30.600 volwassenen in de werkende leeftijd in Nederland zijn momenteel dakloos, een stijging van ongeveer 4.000 ten opzichte van een jaar geleden, aldus het Nationaal Statistiekbureau aldus CBS in maart.

Er is met name sprake van een toename van het aantal daklozen uit Oost-Europa, dat nu 8% van het totaal uitmaakt, in plaats van 5%. Vaak hebben zij geen woonruimte als hun tijdelijke arbeidsovereenkomst afloopt, omdat uitzendbureaus nog steeds banen aan woonruimte koppelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *