Press ESC to close

Ruim 50.000 kinderen verdwenen uit vluchtelingencentra, waarvan 850 in NL

Ruim 50.000 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen zijn de afgelopen drie jaar vermist uit asielzoekerscentra in heel Europa, van wie er 850 zijn verdwenen terwijl ze onder de hoede van de Nederlandse autoriteiten waren, zo blijkt uit een onderzoek van het journalistieke collectief Lost in Europe.

In Nederland zijn de afgelopen drie jaar zo’n 15.404 alleenstaande minderjarige vreemdelingen geregistreerd. Van hen verdwenen er 850 spoorloos.

Alleen al vorig jaar raakten minstens 360 tieners vermist uit het vluchtelingenopvangcentrum Ter Apel. Terwijl sommigen zich misschien bij familieleden elders in Europa hebben aangesloten, wordt gevreesd dat anderen in de handen van criminelen of de seksindustrie terecht zijn gekomen.

De meeste vermiste jongeren zijn tussen de 12 en 18 jaar oud, maar sommigen zijn nog jonger, zo blijkt uit het onderzoek.

Het Europese cijfer is het dubbele van dat van de drie voorgaande jaren, toen ongeveer 18.292 jongeren vermist raakten. “Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger”, zei Lost in Europe-journalist Geesje van Haren tegen omroep nrs.

Van de 31 Europese landen die voor cijfers werden benaderd, voldeden er slechts 16. Griekenland, Spanje en Frankrijk hebben geen gegevens verstrekt. “Dat zijn landen met enorme migratiestromen”, aldus Van Haren.

Plannen voor een Europese centrale registratie van minderjarigen met behulp van hun vingerafdrukken zijn een goede ontwikkeling, aldus Van Haren. “Hoewel we verhalen hebben gehoord van tieners die door criminele organisaties gedwongen werden hun vingertoppen af ​​te vijlen”, zei ze.

De Nederlandse mensenhandelrapporteur Conny Rijken zei dat sommige van de in Nederland verdwenen kinderen uiteindelijk worden uitgebuit in de cannabisindustrie, nagelstudio’s en in de prostitutie.

“We moeten stoppen met het verplaatsen van hen en ze een permanente plek geven om te wonen, waar ze beter beschermd kunnen worden”, zei ze.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer noemt het typerend dat voor geen van de vermiste kinderen ooit een amber alert is afgegeven.

“Ze worden beschouwd als aliens (..). Maar deze kinderen zijn zonder hun ouders hun land ontvlucht en wij doen niets om hen te beschermen. Wij zoeken ze niet. Wij helpen ze niet hun ouders te vinden. Wij bieden ze niet de fysieke en educatieve veiligheid die ze nodig hebben”, zegt ze tegen NRC.

Volgens artikel 22 van het VN-verdrag inzake de rechten van het kind is dat wat de overheid zou moeten bieden, zei ze. ‘Een kind waarvoor gezorgd wordt, zal minder snel verdwijnen’, zei ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *