Press ESC to close

Ruim 80% van de Nederlandse joden zegt dat het antisemitisme erger wordt

Vijf op de zes joden in Nederland zeggen dat het antisemitisme de afgelopen vijf jaar is verergerd, een van de hoogste niveaus in de Europese Unie, zo blijkt uit de laatste editie van een reguliere enquête.

Het EU-agentschap voor fundamentele rechten (FRA) voerde het onderzoek uit vóór de aanvallen van Hamas van 7 oktober, die een militaire reactie van Israël in Gaza teweegbrachten, waarbij ten minste 37.000 mensen om het leven kwamen.

In Nederland vond 83% van de joden dat de situatie verslechterd was sinds de laatste enquête in 2018, hetzelfde percentage als in Frankrijk en België, terwijl 1% zei dat de situatie verbeterd was. Alleen Duitsland scoorde slechter: 86% van de mensen zei dat het antisemitisme was toegenomen.

Respondenten in heel Europa zeiden dat ze online en in de echte wereld meer haat ervoeren, terwijl 37% zei dat ze vijandig werden behandeld vanwege hun Joodse identiteit. In totaal zei 96% dat ze in de afgelopen twaalf maanden in een of andere vorm met antisemitisme te maken hadden gehad.

Eddo Verdoner, nationaal coördinator voor de bestrijding van antisemitisme, zei dat haat jegens Joden nu bijna de helft uitmaakt van alle gevallen van discriminatie die door het Openbaar Ministerie voor de rechter worden gebracht, vergeleken met drie op de tien in 2021.

Hij vertelde NRC dat het gebruik van ‘Jood’ als belediging op scholen, anti-Joodse gezangen op voetbalvelden en het relatief hoge gebruik van sociale media in Nederland een klimaat van onverschilligheid hadden geschapen.

“Te weinig mensen bij voetbalclubs of in de klas durven te zeggen: dit is fout, wat je zegt is antisemitisch. Dat komt ook omdat mensen die het opvoeden vaak niet worden ondersteund”, zei hij.

Verdoner zei dat het belangrijk was om onderscheid te maken tussen antisemitisme en kritiek op Israël. “Maar als je klassieke antisemitische fabels op Israëliërs projecteert, is het nog steeds een antisemitische fabel. Legitieme kritiek is toegestaan, maar als een opmerking de grens overschrijdt, moet deze worden geuit.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *