Press ESC to close

Ruim de helft van de fatbikes in Amsterdam opgevoerd, constateert de politie

Bij meer dan de helft van de fatbikes die de afgelopen vijf maanden door de politie in Amsterdam zijn gecontroleerd, is gesleuteld om sneller te rijden dan het maximum van 25 km/u.

De politie voerde in totaal 11 controles uit met behulp van een rollentestbank. Van de 215 fatbikes bleken er 117 te zijn gemanipuleerd, meestal door een gaspedaal te installeren om ze te versnellen. Ook waren er fietscomputers gemanipuleerd, meldt mobiliteitsplatform Mobiliteit.nl.

Ruiters kregen boetes van € 290 en 20 fietsen werden in beslag genomen.

Gemanipuleerde fatbikes, die vooral populair zijn onder jonge tieners, nemen in aantal toe in de hoofdstad, wat aanleiding geeft tot een nationale bewustmakingscampagne die volgende maand door het ministerie van Infrastructuur zal worden gelanceerd. De campagne zal zich richten op de veiligheid en de regels rondom fatbikes.

Er gelden momenteel geen leeftijdsbeperkingen voor fatbikes en rijders zijn niet verplicht een helm te dragen of een vergunning te hebben.

In 2022 belandden slechts zeven fatbike-rijders op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen, maar vorig jaar was dat gestegen naar 59. In de eerste vier maanden van dit jaar waren er 33 ziekenhuisopnames, een trend die, als deze zich voortzet, het totaal voor het hele jaar op ongeveer 100.

Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt verder dat de helft van de slachtoffers van ongevallen met fatbikes tussen de 10 en 14 jaar oud is en dat een kwart hoofdletsel oploopt. “Deze cijfers maken duidelijk dat er dringend maatregelen nodig zijn om kinderen en alle weggebruikers te beschermen”, aldus de petitie.

Artsen, lokale autoriteiten en verkeersveiligheidsorganisaties hebben een petitie ingediend voor een leeftijdsgrens van 12 jaar, maar hadden liever 16 jaar gewild. Dat is juridisch niet mogelijk omdat de fatbike als een elektrische fiets wordt beschouwd en een minimumleeftijd van 16 jaar zou betekenen dat ook jongeren van het rijden zouden worden uitgesloten. een gewone elektrische fiets.

De Amsterdamse transportchef Melanie van der Horst, die ook de petitie ondertekende, zei dat het tijd is dat de regering in actie komt om de verkoop van vervalste fatbikes te stoppen. De gemeente heeft meer controles uitgevoerd, maar, zei Horst, zolang ze nog steeds worden verkocht, zal het probleem voortduren.

“Het is te gemakkelijk om je te verschuilen achter de juridische complexiteit”, aldus Van der Horst. “Kinderen belanden op de intensive care en zullen de rest van hun leven de gevolgen ondervinden.”

De campagne zal mensen helpen de regels rond fatbikes te begrijpen, zei ze. “Een nagemaakte fatbike is niet verzekerd. Maar ouders laten hun kinderen er toch op rijden.” Amsterdamse scholen hebben hierover al een brief van de gemeente ontvangen en doorgestuurd naar leerlingen en ouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *