Press ESC to close

Russisch propagandaonderzoek gekoppeld aan assistent van Nederlands Europarlementariër

Er is een inval gedaan in het kantoor van een assistent van het Nederlandse extreemrechtse Europarlementariër Marcel de Graaff als onderdeel van een onderzoek naar de Russische invloed binnen de EU, aldus de Duitse publicatie Spiegel woensdag.

Onderzoekers hebben sinds woensdagochtend kantoren in het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg doorzocht in verband met de affaire rond het pro-Russische nieuwsportaal ‘Voice of Europe’, dat naar verluidt centraal zou staan ​​in een Russische invloedsoperatie, aldus Spiegel.

Spiegelcorrespondent Timo Lehmann zei dat hij woensdag onderzoekers het kantoor van De Graaffs assistent Guillaume P, een rechtsextremist uit Frankrijk, had zien binnenkomen. Volgens NRC is P een van de vier leden van de ploeg van De Graaff.

P werd uit de Rassemblement National-delegatie gezet vanwege een antisemitismeschandaal. Hij werkte vanaf juli 2019 ruim drie jaar voor AfD-Europarlementariër Maximilian Krah voordat hij overstapte naar De Graaff, die Forum voor Democratie vertegenwoordigt.

Volgens de NOS werd ook de woning en het kantoor van P in Straatsburg doorzocht.

Belgische federale onderzoekers zeiden in een persverklaring dat de invallen deel uitmaken van een onderzoek naar “inmenging, passieve corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie… waarin leden van het Europees Parlement zijn benaderd en betaald om Russische propaganda te promoten.”

P speelde hierin een aanzienlijke rol, aldus de verklaring.

Eind februari meldde de Tsjechische nieuwswebsite Denik N dat enkele extreemrechtse politici in Europa geld hadden aangenomen om pro-Russische propaganda te verspreiden via de in Praag gevestigde nieuwswebsite Voice of Europe, onder verwijzing naar bronnen van de Tsjechische inlichtingendienst BIS.

BIS noemde de politici niet bij naam, maar Nederlandse media wezen erop dat De Graaff, PVV-leider Geert Wilders en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet allemaal op Voice of Europe waren geweest.

Minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge zei later dat het kabinet contact had opgenomen met de Tsjechische autoriteiten, maar dat er geen namen van “Nederlanders of organisaties” waren genoemd in verband met het propagandakanaal.

De Graaff werd in Brussel gekozen als Europarlementariër voor de extreemrechtse PVV, maar stapte in 2022 over naar Forum voor Democratie. Bij de verkiezingen van 6 juni zal hij zijn zetel verliezen. Hij ontkent betaald te zijn om Rusland te promoten, aldus de NRC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *