Press ESC to close

Rutte buigt zich in Den Haag met waarschuwing aan nieuw kabinet over EU

Aftredend premier Mark Rutte vuurde in zijn slotdebat in het parlement een afscheidsschot af op de komende coalitie en waarschuwde de partijen om bekrompen nationale belangen niet voorop te stellen bij de keuze van de volgende Nederlandse EU-commissaris.

Rutte vertrekt donderdag naar Brussel voor zijn laatste optreden als premier voordat hij volgende week wordt opgevolgd door Dick Schoof, na bijna veertien jaar in het Torentje.

De EU-leiders zullen de samenstelling van de volgende Europese Commissie bespreken onder leiding van Ursula von der Leyen, die naar verwachting door het nieuwe Europese parlement voor een tweede termijn zal worden gekozen.

De nieuwe rechtse regering zal moeten beslissen of ze de voormalige christen-democratische (CDA)-leider Wopke Hoekstra, die sinds oktober vorig jaar commissaris voor klimaatactie is, herbenoemt of een nieuwe kandidaat voordraagt.

In een debat over de komende top op dinsdag zei Pieter Omtzigt, leider van de centrumrechtse NSC, een van de partners in de nieuwe coalitie, dat Rutte moet aandringen op de benoeming van een commissaris die ‘de hoofdlijnen van het regeerakkoord steunt’. over het Europese beleid”.

Henk Vermeer, woordvoerder financiën van boerenbelangenpartij BBB, zei dat hij verwachtte dat de nieuwe gedeputeerde “op zou komen voor de belangen van Nederland”.

Confronterende aanpak

Maar Rutte kwam op dit idee terug, met het argument dat de belangrijkste rol van Europese commissarissen bestaat uit het uitvoeren van het beleid dat is opgesteld door de commissie, het Europees Parlement en de ministerraad.

“Zij zijn niet de ‘Nederlandse commissaris’. Zij zijn de commissaris die door Nederland is voorgedragen”, zei hij.

Het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie maakt de weg vrij voor een meer confronterende relatie met Brussel over een reeks kwesties, waaronder landbouw en visserij.

Het kabinet wil ook een wet aannemen die de asielsituatie in Nederland tot een “crisis” bestempelt, waardoor het land kan afwijken van de EU-migratieovereenkomsten en een opt-out in Deense stijl kan nastreven voor de Europese asielquota, ook al zou dit alle 27 lidstaten nodig hebben. landen om overeen te komen de oprichtingsverdragen van de EU te wijzigen.

Selfies

Omtzigt benadrukte dat het “helemaal niet vreemd” was om te verwachten dat een EU-commissaris de nationale belangen in Brussel zou vertegenwoordigen.

“Als je naar andere landen kijkt, zie je dat ze veel nauwere banden hebben met hun Europese commissarissen dan Nederland”, zei hij. “Ik zou dit debat in Frankrijk niet willen uitleggen, dat zeg ik je.”

Rutte poseerde aan het einde van het debat voor selfies met parlementsleden en kreeg een gigantische EU-vlag cadeau om in zijn nieuwe kantoor in Brussel te hangen, zodra hij is bevestigd als de volgende secretaris-generaal van de NAVO.

De interim-premier gaf toe dat hij “dit alles zou missen” en sloot niet uit dat hij “als toerist” een debat in Den Haag zou bijwonen.

Hij sprak de hoop uit dat het parlement de ministers nauwlettend zal blijven controleren en tegelijkertijd naar compromisoplossingen zal zoeken. “Het onderhouden van goede persoonlijke relaties weerspiegelt onze tradities”, zei hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *