Press ESC to close

Rutte maakt een buiging – DutchNews.nl

De Nederlandse premier Mark Rutte maakte zondag een buiging met een live toespraak tot de natie, waarin hij de natie opriep om voor elkaar te zorgen.

Sprekend in het circulaire kantoor van de premier, bekend als de torrentjeRutte zei dat hij tijdens zijn veertienjarige ambtstermijn zowel goede als slechte momenten heeft gehad. “Nederland is een geweldig land. Ik heb dat misschien een of twee keer te vaak gezegd, maar dat komt omdat ik het uit de grond van mijn hart meen’, zei hij.

Rutte wordt algemeen beschouwd als bruggenbouwer en had ook de leiding tijdens twee van de grootste schandalen in de Nederlandse politieke geschiedenis. Het schandaal over de kinderopvangtoeslag, waarbij tienduizenden mensen werden beschuldigd van frauduleuze claims, is nog steeds niet goed afgehandeld.

Dat geldt ook voor de gascrisis in Groningen, waardoor duizenden mensen in huizen wonen die beschadigd zijn door verzakkingen, van wie velen nog steeds geen behoorlijke compensatie hebben.

Hij omschreef beide als ‘dieptepunten’.

Tot zijn hoogtepunten behoorden onder meer de manier waarop Nederland uit de financiële crisis van 2008 tevoorschijn kwam, hoe hij omging met de pandemie en hoe hij zich verontschuldigde voor de acties van de Nederlandse regering tijdens de Holocaust en voor het slavernijverleden.

“Dat zijn momenten waarop je als premier een directe verbinding kunt maken door te erkennen, met alle emoties die dat losmaakt. Niet als persoon, niet als Mark Rutte uit Den Haag, maar als vertegenwoordiger van iets groters: een land, een samenleving”, zei hij.

Rutte was de langstzittende Nederlandse premier en domineert al meer dan tien jaar de politiek. Bekend om zijn informele stijl en zijn fiets naar vergaderingen, betrad Rutte in 2003 de Tweede Kamer voordat hij werd opgeroepen als staatssecretaris in twee opeenvolgende regeringen onder leiding van Jan Pieter Balkenende.

In 2006 keerde hij terug naar de Tweede Kamer en werd fractievoorzitter van de VVD. In 2010 bracht hij de VVD naar de overwinning bij de Tweede Kamerverkiezingen en vormde hij zijn eerste regering, een coalitie met het CDA, gesteund door de extreemrechtse PVV.

Dat kabinet viel in 2012 vanwege meningsverschillen over de overheidsuitgaven, maar Rutte leidde nog drie regeringen. De laatste regering viel in 2023 vanwege meningsverschillen in de omgang met vluchtelingen.

Rutte, geboren op 14 februari 1967, is nu op weg naar de NAVO, waar hij het stokje overneemt van de Deense Jens Stoltenberg. Hij is de vierde Nederlandse NAVO-chef.

Als premier bleef hij één ochtend in de week sociale wetenschappen doceren op een middelbare school in Den Haag en hij heeft gezegd dat hij hoopt dit in een of andere vorm te kunnen blijven doen terwijl hij voor de NAVO werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *