Press ESC to close

Ruzie over de deal met de Franse onderzeeër legt breuklijnen van de coalitie bloot

Minister van Defensie Christoph van der Maat heeft de parlementsleden verteld dat hij geen uitstel zal accepteren van een bestelling voor vier nieuwe onderzeeërs van de Franse scheepsbouwer Naval.

Kamerleden zullen volgende week stemmen over een motie van de orthodox-christelijke partij SGP om het besluit uit te stellen totdat de nieuwe regering aantreedt, om andere opties na te streven.

Van der Maat waarschuwde deze week in een debat dat hij een dergelijke motie “nooit zou uitvoeren”, met het argument dat een vertraging de defensieve capaciteit van Nederland schaadt, aangezien twee van de vier 40 jaar oude Walrus-klasse onderzeeërs moeten worden vervangen.

Het voorgestelde akkoord is de eerste serieuze test voor de rechtse partijen die zich in de laatste fase bevinden van de vorming van een coalitieregering. De liberale VVD en de centrumrechtse NSC zijn vóór het akkoord, maar de grootste partij, de extreemrechtse PVV, dringt er bij Van der Maat op aan om het voorstel te heroverwegen.

De grootste oppositiepartij, GroenLinks-PvdA, zegt mogelijk ook voor de motie te stemmen als een manier om de vier partijen te dwingen zich aan een besluit te binden.

De PVV heeft vraagtekens gezet bij het besluit om het contract van € 5,8 miljard aan een Frans bedrijf te gunnen in plaats van een alternatief bod van een consortium onder leiding van Saab, waartoe ook de Zeeuwse Damen-scheepswerven behoren.

“Voor de PVV staan ​​de Nederlandse belangen voorop”, zei PVV-Kamerlid Joeri Pool maandag tijdens een commissievergadering van de verdediging. “Onze nationale veiligheid, onze maritieme industrie en onze zeevarende trots. Dat is waar wij voor staan.”

nationale veiligheid

Van der Maat waarschuwde de PVV dat stemmen voor de motie tot uitstel gevolgen zou hebben voor de nationale veiligheid.

“Als grootste partij van Nederland sta je voor een belangrijke beslissing”, zei hij. “Het alternatief is een vertraging die de continuïteit van onze onderzeebootdienst in twijfel trekt.”

Maar de deal kan ook worden gedwarsboomd als GroenLinks-PvdA tegen stemt vanwege het wankelen van de PVV. Woordvoerder Jimme Nordkamp zei dat het “erg moeilijk” zou zijn om zo’n groot akkoord te steunen vanwege de “fundamentele verschillen in inzicht tussen de partijen die verantwoordelijk zijn voor het bestuur van het land”.

Politieke spelletjes

Nordkamp kreeg kritiek van andere oppositieleden, zoals Hanneke van der Werf van D66, die hem ervan beschuldigden “politieke spelletjes te spelen met onze nationale veiligheid”.

Maar Nordkamp volgde de lijn van partijleider Frans Timmermans, die zegt dat hij de coalitie niet zal redden als de PVV zich afscheidt van haar partners.

Wilders heeft gezegd dat de vier partijen alleen gebonden zijn door collectieve verantwoordelijkheid voor het beleid dat in het coalitieakkoord is vastgelegd, terwijl al het overige onderworpen is aan vrije stemming.

Timmermans stelt dat defensiekwesties zoals de steun aan Oekraïne en de onderzeeërdeal te belangrijk zijn om aan een vrije stemming over te laten, vooral gezien het recente stemgedrag van de PVV over Oekraïne. De senatoren van de partij stemden in februari tegen een leninggarantiepakket van € 2 miljoen.

“Slecht teken”

Van der Maat zei dat elk verder uitstel een “zeer slecht teken” zou zijn voor de inzet van Nederland op het gebied van de nationale en internationale defensie.

“Dit gaat over onze onderzeedienst, waarvan het parlement mij en het kabinet de afgelopen tweeënhalf jaar heeft verteld dat ze ermee aan de slag moeten gaan. We kunnen geen capaciteitskloof hebben waarbij we een tijdje geen onderzeeërs meer hebben.”

Hij zei dat hij na het debat van maandag meer hoop had dat de PVV overtuigd zou kunnen worden om de deal te steunen. ‘Omdat ik herhaaldelijk probeerde hun zorgen met inhoud aan te pakken in plaats van met geruchten, had ik het gevoel dat ze bereid waren de dingen te zien zoals ze zijn.

“Ik hoop dat ze zich zullen aansluiten bij de grote meerderheid die het ermee eens is dat we ijverig zijn geweest, een goede beslissing hebben genomen en haast moeten maken met het bouwen van deze onderzeeërs.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *