Press ESC to close

Schadevergoeding kinderopvangschandaal kan 14 miljard euro kosten: NOS

De schadevergoeding voor de slachtoffers van het kinderopvangschandaal kan met nog eens € 5 miljard stijgen tot een totaal van € 14 miljard, zo blijkt uit een memo van het ministerie van Financiën die naar de NOS is gelekt.

Bij het schandaal, dat in 2021 de regering ten val bracht, waren ruim 50.000 Nederlandse ouders betrokken. ten onrechte beschuldigd van fraude En ten onrechte besteld duizenden euro’s kinderopvangtoeslag terugbetalen door de Belastingdienst.

Tussen 2004 en 2019 kregen ouders de kinderopvangtoeslag stopgezet en moesten ze elke cent die ze ooit hadden ontvangen, terugbetalen, soms vanwege de kleinste fouten.

Ruim 1.600 kinderen van wie de ouders bij het schandaal betrokken waren, werden door maatschappelijk werkers uit hun huizen gehaald. Huwelijken strandden en mensen raakten hun huis kwijt. De belastingdienst gaf ook toe dat 11.000 mensen extra gecontroleerd werden omdat ze een dubbele nationaliteit hadden.

Aanvankelijk werd gedacht dat de schadeclaims niet hoger zouden zijn dan € 500 miljoen, maar al snel liepen de claims op tot € 9 miljard. De extra € 5 miljard is het resultaat van een genereuzere methode, bedacht door een liefdadigheidsinstelling opgericht door prinses Laurentien, die heeft geresulteerd in een gemiddelde € 128.000 aan compensatie voor gedupeerde gezinnen, bovenop de andere compensatie die hen verschuldigd is.

De prinses richtte samen met de ouders een vereniging op, Stichting Gelijkwaardig Herstel genaamd, om het compensatieproces, dat vastgelopen is in bureaucratische regels van de belastingdienst, te versnellen.

Met de nieuwe werkwijze kunnen ouders hun verhaal vertellen en wordt er een compensatiebedrag uitgewerkt, gebaseerd op standaardelementen zoals een echtscheiding door stress.

Het ministerie van Financiën weigerde commentaar te geven, aldus de NOS, maar een woordvoerster van staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries, die de methode groen licht gaf als onderdeel van een grootschalige pilot, zei dat het project ‘binnenkort door het kabinet zal worden geëvalueerd’. .

Bronnen dicht bij het ministerie vertelden de omroeporganisatie echter dat het project de pilotfase voorbij is.

De stichting beweert dat ze een pilot uitvoert en dat slechts 100 mensen zijn gecompenseerd met behulp van de methode, die volgens haar “recht doet aan gezinnen die onrecht is aangedaan”. Op basis van het tot nu toe verrichte werk is het nog te vroeg om over een totaalbedrag te spreken, aldus een woordvoerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *