Press ESC to close

Scholen roepen de volgende regering op om gratis schoolmaaltijden te financieren

Het Rode Kruis, armoedecampagnegroepen, voedselbanken en tientallen scholen hebben de Tweede Kamer geschreven en opgeroepen tot garanties dat er volgend jaar nog steeds gratis schoollunches worden verstrekt.

Ongeveer 2.100 scholen verzorgen momenteel lunches voor kinderen nadat het programma bijna twee jaar geleden van start ging, in een tijd waarin de energierekeningen en de inflatie enorm stegen.

De lunches zijn bedoeld voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens, maar het is aan de scholen zelf hoe ze de financiering verdelen.

“Kinderen groeien nog steeds op in armoede en de problemen worden groter”, zegt Hans Spekman van jeugdeducatiefonds Jeugdeducatiefonds, een van de organisatoren van het gratis maaltijdenprogramma.

Hoewel er geld is voor dit jaar, is er tot nu toe niets toegewezen voor 2025, zei hij. “We kunnen 350.000 kinderen van een lunch voorzien voor 100 miljoen euro”, zei hij. “Scholen maken zich nu zorgen over hoe ze volgend jaar met de situatie zullen omgaan.”

De nieuwe rechtse coalitie is van plan te bezuinigen op de onderwijsuitgaven.

De liberaal-democratische partij D66 is van plan een motie bij het parlement in te dienen waarin de parlementsleden worden opgeroepen om de toekomstige financiering van het schoolmaaltijdenplan te steunen.

Eén op de zes scholen

In totaal registreerde één op de zes Nederlandse scholen zich voor het ontvangen van gratis maaltijden of financiële steun voor leerlingen uit arme milieus, nadat het ministerie van Onderwijs €100 miljoen had gereserveerd om het project te financieren.

Scholen kunnen om opname verzoeken als minimaal 30% van de kinderen uit een gezin met een laag inkomen komt. De meeste scholen die zich hebben aangemeld, bevinden zich in Noord- en Zuid-Holland, waar drie van de vijf grote steden liggen.

Twee derde van de scholen heeft om gratis maaltijden gevraagd en krijgt € 9,- per kind per week ter financiering van ontbijt of lunch, of om volle koelkasten waaruit kinderen zichzelf kunnen bedienen.

Om geen onderscheid te maken tussen kinderen, zijn de maaltijden toegankelijk voor alle leerlingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *